Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Aicina Eiropu sniegt lielāku palīdzību imigrantiem

© scanpix.ee

Eiropai jāsniedz lielāka palīdzība imigrantiem, kuri mēģina šķērsot Vidusjūru, otrdien pirms došanās uz Briseli paziņojis ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns.

Eiropa "var sniegt lielāku palīdzību," Dublinā kopīgā preses konferencē ar Īrijas premjerministru Endu Keniju paziņoja Bans.

Ģenerālsekretārs aicināja Eiropas līderus pastiprināt glābšanas un meklēšanas operācijas Vidusjūrā un risināt imigrantu krīzi visaptveroši un kolektīvi.

Bans norādīja, ka jebkurai pieejai būtu arī jāņem vērā problēmas saknes valstīs, kuras šie migranti pamet.

"Bez līdzjūtības tas nav iespējams. Vispirms mums jādara viss iespējamais, lai glābtu dzīvības," uzsvēra ģenerālsekretārs.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu un aizsardzības ministri pagājušajā nedēļā atbalstīja militāro operāciju cīņai pret cilvēku kontrabandistiem Vidusjūrā, tostarp paredzot iznīcināt kontrabandistu kuģus Lībijas teritoriālajos ūdeņos. Taču tam nepieciešams ANO mandāts.

Lai risinātu nepieredzētā Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu bēgļu pieplūduma problēmu, Eiropas Komisija (EK) ir arī ierosinājusi noteikt dalībvalstīm obligātas kvotas imigrantu uzņemšanai, taču liels skaits dalībvalstu šo ieceri noraida.

Saskaņā ar Starptautiskās Migrācijas organizācijas datiem šogad Vidusjūru šķērsojuši jau 34 000 nelegālo imigrantu, no kuriem 1770 noslīkuši vai pazuduši bez vēsts. Tas ir 30 reizes vairāk nekā šai pašā laika periodā pērn.