Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Īrijā sācies referendums par viendzimuma laulībām

© scanpix

Visā Īrijā piektdien durvis vēruši vēlēšanu iecirkņi, sākoties referendumam par viendzimuma laulību legalizāciju, un aptaujas liecina, ka vēlētāji varētu atbalstīt šo priekšlikumu, neskatoties uz katoļu baznīcas aicinājumiem balsot pret.

Vēlētājiem jāatbild uz jautājumu, vai Īrijas konstitūciju papildināt ar pantu, kas nosaka, ka "laulību saskaņā ar likumu var noslēgt divas personas neatkarīgi no to dzimuma".

Kopumā balsstiesības referendumā ir 3,2 miljoniem pilsoņu, un pēdējo nedēļu laikā pirms referenduma reģistrējušies 60 000 jaunu vēlētāju.

Pēdējā preses konferencē pirms referenduma premjerministrs Enda Kenijs norādīja, ka viņam kā katolim "nav jautājumu par laulību tiesību piešķiršanu geju pāriem", un uzsvēra, ka vēlētājiem "nav nekā, no kā baidīties", balsojot ar "jā".

Lai gan aptaujas liecina, ka pārliecinošais vairākums īru atbalsta viendzimuma laulību legalizāciju, eksperti uzskata, ka referenduma rezultātu lielā mērā izšķirs vēlētāju aktivitāte.

Konstitūcijas grozījumu atbalstītāju skaits daudz lielāks ir jauniešu vidū, kamēr liela daļa īru, kas vecāki par 65 gadiem, pret tiem iebilst, taču šī vecuma grupa vēlēšanās ir daudz aktīvāka.

Vēlētāju noskaņojumā pastāv arī reģionālas un sociālas atšķirības. Kamēr vairums pilsētnieku un vidusšķiras pārstāvju balsos par konstitūcijas grozījumiem, liela daļa laucinieku grasās teikt "nē".

Vēlēšanu iecirkņi durvis vēra plkst.7.00 (plkst.9.00 pēc Latvijas laika), un balsošana turpināsies līdz plkst.22.00.

Vēlētājiem vienlaikus dota iespēja izšķirties par vecuma cenza pazemināšanu kandidātiem uz prezidenta amatu no 35 gadiem uz 21 gadu.