Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Piena ceļā var būt miljardiem dzīvībai piemērotu planētu

© AFP

Mū­su pa­šu ga­lak­ti­kā jeb Pie­na Ce­ļā vien va­rē­tu būt mil­jar­diem pla­nē­tu, uz ku­rām ir dzī­vī­bai pie­mē­ro­ti ap­stāk­ļi, vis­maz mū­su iz­prat­nē. Šā­das ap­lē­ses vei­ku­ši Aus­trā­li­jas Na­ci­onā­lās uni­ver­si­tā­tes un Ko­pen­hā­ge­nas Nil­sa Bo­ra in­sti­tū­ta zi­nāt­nie­ki, ku­ru pē­tī­ju­mu re­zul­tā­ti pub­li­cē­ti žur­nā­lā «Monthly No­ti­ces of the Royal As­tro­no­mi­cal Society».

Nil­sa Bo­ra in­sti­tū­ta as­tro­noms Ste­fens Ja­kob­sens at­gā­di­nā­jis, ka kopš 2009. ga­da ar Kep­le­ra te­le­sko­pu pē­tīts ap­tu­ve­ni 150 000 zvaig­žņu sis­tē­mu un iden­ti­fi­cēts vai­rāk ne­kā 1000 pla­nē­tu, uz ku­rām va­rē­tu val­dīt līdz­īgi ap­stāk­ļi kā uz Ze­mes. Ta­ču ar te­le­sko­pa (lai cik tas jau­dīgs bū­tu) pa­lī­dzī­bu at­tā­lās zvaig­žņu sis­tē­mās eso­šas pla­nē­tas ne­maz nav tik vien­kār­ši pa­ma­nīt, jo vai­rāk tik ne­lie­las pla­nē­tas, kā re­la­tī­vi ir Ze­me.

Tā­pēc Ste­fans Ja­kob­sens un vi­ņa ko­lē­ģi iz­man­to­ju­ši Ti­ti­us - Bo­des me­to­di, kas sa­vu­laik ļā­va te­orē­ti­ķiem ne ti­kai prog­no­zēt Urā­na ek­sis­ten­ci, bet arī sa­mē­rā pre­cī­zi no­teikt tā pa­ra­met­rus, pa­šu pla­nē­tu ne­maz ne­no­vē­ro­jot. Ana­li­zē­jot Kep­le­ra te­le­sko­pa sa­vāk­tos da­tus par 151 pla­nē­tu sis­tē­mu, ku­rās te­le­skops bi­ja fik­sē­jis pa trim līdz se­šām pla­nē­tām kat­rā, zi­nāt­nie­ki te­orē­tis­ki pa­ma­to­ju­ši vēl 228 pla­nē­tu ek­sis­ten­ci. «Tur­klāt kat­rā sis­tē­mā līdz pat trim pla­nē­tām at­ro­das tā sau­kta­jā ap­dzī­vo­ja­mā zo­nā, kur var past­āvēt ūdens šķid­rā for­mā,» skaid­ro­jis S. Ja­kob­sens. Ņe­mot vē­rā to, cik daudz zvaig­žņu ir mū­su ga­lak­ti­kā, lēsts ko­pē­jais ta­jā eso­šo ek­sop­la­nē­tu skaits.