Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

INTERESANTI: Zinātnieki spēs radīt mākslīgas polārblāzmas

© SIPA

Ame­ri­kā­ņu zi­nāt­nie­ki ie­ro­si­nā­ju­ši mū­su pla­nē­tas or­bī­tā no­gā­dāt ele­men­tār­da­ļi­ņu pa­āt­ri­nā­tā­ju, kas ļau­tu pē­tīt to ele­men­tār­da­ļi­ņu īpa­šī­bas, kas no kos­mo­sa tu­vo­jas mū­su pla­nē­tai. Zi­nāt­nis­kā in­stru­men­ta pa­pil­du efekts bū­tu tāds, ka po­lār­blāz­mas va­rē­tu no­vē­rot jeb­ku­ros pla­tu­ma grā­dos, rak­sta «Jo­ur­nal of Geophysical Re­se­arch».

Pa­gai­dām pro­jekts ir pa­ma­tots ti­kai te­orē­tis­ki, kas no­zī­mē – spe­ci­ālis­ti mek­lē fi­nan­sē­ju­mu tā re­ali­zē­ša­nai. Vi­ņu ap­rak­stī­ta­jam pa­āt­ri­nā­tā­jam bū­tu jā­at­ro­das ap­tu­ve­ni 300 kilo­met­ru augs­tu­mā virs Ze­mes, tā plā­no­tā sta­ra ener­ģi­ja ir 0,5 līdz 10 elek­tro­nvol­tu, bet im­pul­sa il­gums ne­pār­sniegs 0,1 mikro­se­kun­di. Tā­tad šis ele­men­tār­da­ļi­ņu pa­āt­ri­nā­tājs ir ap­tu­ve­ni trīs rei­zes jau­dī­gāks ne­kā līdz­īgas ie­rī­ces, ko sa­vu­laik iz­strā­dā­ju­si ASV Na­ci­onā­lā ae­ro­nau­ti­kas un kos­mo­sa iz­pē­tes pār­val­de NA­SA.

Ar pa­āt­ri­nā­tā­ja pa­lī­dzī­bu zi­nāt­nie­ki vē­las ie­gūt vai­rāk in­for­mā­ci­jas gan par ele­men­tār­da­ļi­ņām, gan mū­su pla­nē­tas mag­nē­tis­kā lau­ka lī­ni­jām. Tā iz­sta­ro­tais elek­tro­nu kū­lis pre­cī­zi ie­zī­mēs šīs lī­ni­jas, bet, elek­tro­niem no­nā­kot līdz pla­nē­tas at­mo­sfē­rai, to sa­dur­smes ar at­mo­sfē­ras mo­le­ku­lām ra­dīs po­lār­blāz­mu. Tas, ka šo blāz­mu būs ie­spē­jams iz­rai­sīt «pēc pa­sū­tī­ju­ma» un fak­tis­ki jeb­ku­rā mū­su pla­nē­tas pun­ktā, pēc ie­ce­res au­to­ru do­mām, var ļaut da­ļu pro­jek­tā ie­gul­dī­to lī­dzek­ļu at­pel­nīt no tū­ris­tiem.