Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukraina anulē sadarbības vienošanās ar Krieviju

© Publicitātes foto

Ukrainas likumdevēji ceturtdien anulēja piecus galvenos sadarbības līgumus ar Krieviju, tostarp atļauju Maskavai transportēt armiju uz Piedņestru un iegādāties Ukrainā ražotus ieročus.

Reāli sadarbība tika pārtraukta, kad pirms 13 mēnešiem Austrumukrainā sākās prokrievisko kaujinieku aktivitātes.

Tagad Ukrainas Augstākās radas lēmums paredz, ka nepieciešams valdības atbalsts, lai sadarbību pēc konflikta noregulēšanas Austrumukrainā varētu atsākt.

Lēmums arī atklāj, cik maz februārī noslēgtā vienošanās par pamieru atjaunojusi abu valstu savstarpējo uzticēšanos.

"Es nezinu nevienu valsti, kas turpina būt draugos ar kaimiņu, kas nogalina tās iedzīvotājus," "Facebook" rakstīja Ukrainas deputāts Mustafa Najems.

"Un tikai nesen es uzzināju, ka mums vēl ir starptautiskas vienošanās ar Krieviju, kas attiecas uz militāro un tehnoloģisko sadarbību!" atzina Najems.

Kāda Ukrainas drošības amatpersona sacīja AFP, ka Krievijas armijas transportēšanas apturēšana uz Piedņestru pārsteigusi Maskavu nesagatavotu. Pēc tam gan atrasti citi ceļi Moldovas prokrieviskā separātistu reģiona apgādāšanai.

Otrs no pieciem anulētajiem sadarbības līgumiem paredzēja, ka abas valstis aizsargā viena otras noslēpumus. Tas tika parakstīts, kad Putins 2000.gadā nāca pie varas.

Trešā vienošanās attiecās uz vispārēju Krievijas armijas transportēšanu Ukrainas teritorijā, bet ceturtais uz Ukrainā ražotu ieroču iegādi, jo Ukraina no PSRS mantoja vairākas milzīgas ieroču ražotnes, kuras veidoja Krievijas armijas mugurkaulu.

Piektā vienošanās paredzēja izlūkošanas informācijas apmaiņu abu valstu starpā.