Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Bin Ladens savulaik plānojis 11.septembra terorakta svinības

© Scanpix

Teroristu grupējuma "Al Qaeda" līderis Osama bin Ladens plānoja koordinētu mediju kampaņu par godu 11.septembra uzbrukumu desmitajai gadadienai, liecina trešdien atslepenotie ASV izlūkdienestu dokumenti.

Dokumenti, kuri tika iegūti 2011.gada maija operācijā, kuras laikā bin Ladens tika likvidēts, atklāj, ka viņš plānoja video uzrunu un džihādistu propagandas triecienu.

ASV izlūkdienesti trešdien atslepenoja apmēram 100 dokumentus un iesniedza ziņu aģentūrai AFP to tulkojumus. Neatkarīgu apstiprinājumu dokumentu autentiskumam AFP neieguva.

"Pēc deviņiem mēnešiem mēs gaidām desmito gadadienu kopš svētītajiem uzbrukumiem Ņujorkai un Vašingtonai," bin Ladens rakstīja vēstulē saviem līdzgaitniekiem.

"Jūs labi apzināties tā nozīmīgumu un cik nozīmīgi ir izmantot šo gadadienu medijos, lai pasludinātu musulmaņu uzvaras un pavēstītu to, ko mēs vēlamies cilvēkiem pavēstīt," rakstīja teroristu līderis.

Kad ASV izlūkdienesti viņu atrada, bin Ladens slepeni dzīvoja Pakistānas garnizona pilsētā Abotābādā un ar kurjeru starpniecību sazinājās ar savu tīklu.

Trešdien atklātie dokumenti parāda, ka viņam bija grūtības noorganizēt liela mēroga uzbrukumus Rietumiem, bet viņš gribēja pilnībā baudīt agrāko sasniegumu augļus.

"Es esmu sazinājies ar brāļiem, lai nodotu "Al Jazeera" vairākus paziņojumus, kad kanāls sāks ziņot par uzbrukumiem pirmajā septembrī," vēstīja bin Ladens, runādams par Katarā bāzēto ziņu mediju.

"Es jums nosūtīju video paziņojumu apmēram pirms diviem mēnešiem, bet tas vēl nav pārraidīts medijos. Es plānoju to pirms raidīšanas pārveidot," piebilda "Al Qaeda" vadonis.

Citā vēstulē, kura rakstīta 2011.gada 5.aprīlī, bin Ladens savam tuvākajam sabiedrotajam devis norādījumus par saturu.

"Tajā vajadzētu būt instrukcijām un atgādinājumiem jaunatnei un visai tautai. Tam jābūt vispārīgam un nevajag iet sīkumos. Tam arī jāaicina cilvēki turpināt džihāda taku, grēku nožēlošanu un atgriešanos pie Dieva," norādīja bin Ladens.

Taču četrus mēnešus pirms gadadienas, kurā ASV plānoja Ņujorkā pieminēt apmēram 3000 "Al Qaeda" teroristu noslepkavotos cilvēkus, ASV spēki deva triecienu bin Ladena mājai un viņu likvidēja.

Reidā ASV "Navy SEALs" vienība ieguva bin Ladena video. Acīmredzot tam bija kopija, jo "Al-Qaeda" 12.septembrī izplatīja grupējuma izdzīvojušā līdera Aimana az Zavahiri paziņojumu kopā ar bin Ladena video.