Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Vadošās alpīnisma pakalpojumu kompānijas atsauc pavasara ekspedīcijas uz Everestu

© Scanpix

Vadošās alpīnisma pakalpojumu kompānijas svētdien paziņojušas ka pēc 25.aprīļa postošās zemestrīces Nepālā un tās izraisītās sniega lavīnas, kas smagi skāra Everesta bāzes nometni, atsauc pavasara ekspedīcijas uz pasaules augstāko virsotni.

Lavīna, kas bāzes nometnē saskaņā ar šobrīd apstiprinātajiem datiem prasījusi vismaz 18 cilvēku dzīvības, šo firmu komandas pasaudzējusi, tomēr tās raizējas gan par pēcgrūdieniem, kas joprojām nerimstas, gan par trašu stāvokli pēc zemestrīces.

"Ņemot vērā pēcgrūdienus, mēs nevaram turpināt ekspedīcijas," ziņu aģentūrai AFP sacījis Katmandu bāzētās kompānijas "Asian Trekkers" pārstāvis Dava Stīvens Šerpa, kas pats uzkāpis Everesta virsotnē divas reizes. "Turklāt nekas nav savā vietā - ne virves, ne kāpnes, tātad nav jēgas turpināt šo sezonu."

Līdzīgas bažas izteikušas Amerikas Savienotajās Valstīs bāzētā "International Mountain Guides" un Nepālas "Seven Summits", un arī šā tirgus līdere "Himex" atsaukusi ekspedīciju, paziņojot, ka visi tās komandas locekļi šobrīd dodas lejup un neatsāks darbu, kamēr maršruti nebūs pilnībā sakārtoti.

Pirms nepilnas nedēļas Nepālas Tūrisma departmenta vadītājs Tulasi Gautams aicināja alpīnistus neatteikties no plānotajām ekspedīcijām, norādot, ka trašu sakārtošana ir uzsākta, bet ekspedīciju grafiks aizkavēsies vismaz par nedēļu.

Tikmēr izdevums "Hindustan Times", atsaucoties uz Gautamu, vēsta, ka svētdien uz bāzes nometni 5364 metru augstumā devusies ekspertu grupa, kas izvērtēs postījumus un pirmdien situācija attiecībā uz šo alpīnisma sezonu kļūs skaidrāka.

Brīdī, kad lavīna skāra daļu bāzes nometnes, tur atradās 510 alpīnisti un aptuveni tikpat daudz atbalsta personāla cilvēku. Līdz ar alpīnistiem no ASV, Ķīnas, Japānas un Austrālijas gājuši bojā 14 Nepālas šerpas. Vēl 61 cilvēks ievainots un gandrīz 200 evakuēti ar helikopteriem.

Izdevums norāda, ka no 42 grupām vismaz piecas atsaukušas savas ekspedīcijas, 10 līdz 15 gaida nometnē un pārējās vēl nav izlēmušas, kā rīkoties. Pēc Gautama teiktā, šobrīd daudzas komandas pametušas bāzes nometni un apmetušās zemāk.

Šī var izrādīties jau otrā sezona, kad Everesta ekspedīcijas tiek atceltas. Pagājušajā pavasarī sezonu alpīnisma sezonu aprāva lavīna Khumbu leduskritumā, kur 2014.gada 18.aprīļa rītā aptuveni 5800 metru augstumā gāja bojā 16 Nepālas šerpas, kas gatavoja ceļu jaunajai sezonai, bet vēl deviņi cilvēki guva smagus savainojumus.