Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Vidusjūrā sestdien izglābti vairāk nekā 3400 migranti

© Scanpix

Sestdien Vidusjūrā Itālijas krasta apsardzes koordinētās operācijās no 16 laivām izglābti vairāk nekā 3400 migranti no Ziemeļāfrikas, galvenokārt pie Lībijas krastiem.

Viņu glābšanā iesaistījās četri Itālijas krasta apsardzes kuģi, divi karakuģi, divi kravas kuģi, divi Itālijas muitas kuģi, divi velkoņi un Francijas patruļkuģis, kurš netālu no Lībijas krastiem uzņēma 217 migrantus no trim laivām. Aizturēti arī iespējamie cilvēku kontrabandisti, kas tiks nodoti Itālijas policijai.

Kā tviterī paziņojuši Itālijas Jūras kara spēki, karakuģis "Bersagliere" izglābis 778 migrantus un patruļkuģis "Vega" - vēl 675.

Paredzams, ka daļa izglābto tiks nogādāti Itālijai piederošajā Lampedūzas salā, bet pārējie - Sicīlijā vai Itālijas dienvidu piekrastē.

Pēdējās dienās, uzlabojoties laika apstākļiem Sicīlijas šaurumā, aizvien vairāk cilvēku gatavi pārpildītās laivās doties ne pārāk tālajā, bet bīstamajā braucienā uz Eiropas piekrasti.

Sestdien sešu mēnešu misijā Vidusjūrā no Maltas devās Eiropas vienīgais nevalstiskais glābšanas kuģis "MV Phoenix", kam pērn divu mēnešu laikā izdevās glābt aptuveni 3000 cilvēku dzīvības, un paredzams, ka šogad to gaida vēl spraigāks darbs. Misiju rīko organizācija "Migrantu jūras glābšanas stacija" (MOAS) sadarbībā ar organizāciju "Ārsti bez robežām". Migrantu laivu meklēšanai 40 metrus garais kuģis izmanto tālvadāmu lidaparātu.

Tas ir vienīgais privātais kuģis, kas piedalās glābšanas operācijā, bet krasta apsardze regulāri aicina arī garāmbraucošos kravas kuģus palīdzēt uzņemt migrantus, ja tuvumā nav citu kuģu, kas to varētu darīt.