Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Rinkēvičs: Turpināsim sniegt nepieciešamo atbalstu žurnālista Grestes attaisnošanai

© Scanpix

Latvija arī turpmāk koordinēs savas darbības ar Austrālijas valdību un Eiropas Savienības augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīni, lai sniegtu atbalstu pilnīgai "Al-Jazeera" latviešu izcelsmes žurnālista Pētera Grestes un viņa kolēģu attaisnošanai, norādījis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Šodien Rīgā, Pasaules preses brīvības dienas pasākumu laikā, Rinkēvičs tikās ar Gresti un viņa vecākiem Juri un Luīzi Grestēm, lai pateiktos par žurnālista ieguldījumu vārda un mediju brīvības stiprināšanā pasaulē, pievēršot uzmanību žurnālistu apdraudētībai.

Rinkēvičs norādīja, ka "ar misijas apziņu sniedzām ieguldījumu Pētera Grestes atbrīvošanā no ieslodzījuma Ēģiptē" un solīja turpmāku koordināciju ar Austrālijas valdību un Mogerīni, lai sniegtu atbalstu pilnīgai Grestes un viņa kolēģu Kanādas un Ēģiptes pilsoņa Muhameda Fahmī un Ēģiptes pilsoņa Muhameda Bahera attaisnošanai.

Tikšanās laikā Greste pauda pateicību par sniegto atbalstu viņa atbrīvošanai no apcietinājuma, vienlaikus akcentējot Latvijas un Austrālijas labo sadarbību jautājumā par tiesvedības izbeigšanu un žurnālistu attaisnošanu, ņemot vērā, ka pret žurnālistiem sāktā tiesvedība turpinās neklātienē.

Savukārt Grestes vecāki Juris un Luīze pauda pateicību Latvijas un Austrālijas valdībām, īpaši uzverot Latvijas un Austrālijas vēstnieku Ēģiptē Ivetas Šulcas un Ralfa Kinga ieguldījumu atbalsta sniegšanā Grestem tiesvedības laikā.

Greste kopā ar kolēģiem no "Al-Jazeera" tika arestēts Kairā 2013.gada 29.decembrī. Viņi visi tika apsūdzēti par nepatiesas informācijas pārraidīšanu, tādējādi atbalstot Ēģiptes teroristu organizāciju sarakstā iekļauto "Musulmaņu brālību". Šī gada 1.februārī Greste tika deportēts no Ēģiptes un atgriezās Austrālijā pēc apcietinājumā pavadītām 400 dienām. Tiesvedība pret Gresti un viņa kolēģiem turpinās joprojām un Grestes, kā arī Latvijas un Austrālijas valdību mērķis ir attaisnojošs spriedums.

Latvija šogad organizē Pasaules preses brīvības dienu, ņemot vērā, ka Latvijā mediju un vārda brīvībai gan tradicionālajos, gan tiešsaistes medijos ir ļoti nozīmīga loma, jo bez vārda brīvības un kvalitatīvas neatkarīgās žurnālistikas nav iespējama patiesi demokrātiska un atvērta sabiedrība.

No 2.maija līdz 4.maijam Rīga notiekošie Pasaules preses brīvības dienas pasākumi ir viena no lielākajām un pasaulē visplašāk atzīmētajām Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) iniciatīvām. Pasaules preses brīvības dienas pasākumos piedalās vairāk nekā 500 dalībnieki no 81 valsts.