Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Bostonas spridzinātājs pīpējis "zāli" un dzēris pirms pievērsies radikālajam islāmam

© Scanpix

Bostonas maratona spridzināšanas plānotājs nelaiķis Tamerlans Carnajevs pīpējis "zāli", dzēris un apmeklējis naktsklubus pirms pievērsies radikāliem uzskatiem, otrdien tiesā stāstīja liecinieki.

Tiesāts tiek Tamerlana jaunākais brālis, otrs spridzināšanas organizētājs Džohars Carnajevs.

Pie Bostonas maratona finiša līnijas 2013.gada 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti.

ASV izmeklētāji noskaidroja, ka spridzekļus bija uzstādījuši divi čečenu imigranti - brāļi Carnajevi.

Tamerlans tika nošauts četras dienas pēc 2013.gada 15.aprīlī pastrādātā terorakta, kad abu brāļu vajāšanas operācijas laikā.

"Lielāko daļu laika viņš bija piedzēries, lielāko daļu laika viņš bija sapīpējies," liecināja kāds brazīlietis, kurš 2008.gadā un 2009.gadā dzīvoja kaimiņos Tamerlanam. Viņš sacīja, ka Tamerlans nācis ciemos trīs vai četras reizes nedēļā, lai uzpīpētu marihuānu viņa pagrabā. Viņš arī dzēris alkoholu un apmeklējis naktsklubus.

Vēlāk brazīlietis nejauši sastapis Tamerlanu 2012.gadā uz ielas Bostonā kopā ar viņa islāmā pārgājušo sievu Ketrinu Raselu, kuras seju aizklājis tradicionālais musulmaņu plīvurs.

Tamerlans jautājis viņam, vai viņš jau nav kļuvis par musulmani.

Brazīlietis tiesā norādīja, ka šāds jautājums viņu pārsteidzis, jo Tamerlans iepriekš praktiski nekad nav runājis par reliģiju.

Jau vēstīts, ka Džohara Carnajeva lietā pagājušajā nedēļā sākās sprieduma fāze, kurā galvenais ir jautājums par iespējamā nāvessoda piespriešanu viņam.

Džohara aizstāvji cenšas pierādīt, ka toreiz 19 gadu vecais jaunietis noziegumu izdarīja sava radikālākā, manipulatīvākā un agresīvākā 26 gadus vecā brāļa ietekmē. Tā viņi cenšas panākt, lai nāvessoda vietā Džoharam, kurš atzīts par vainīgu 30 apsūdzībās, tiktu piespriests mūža ieslodzījums.

Eksperts Marks Spensers tiesā pavēstīja, ka Tamerlans 2012.gadā uzstādījis šifrēšanas ierīci savos datoros, bet Džohars neko tādu nav darījis.

2012.gada aprīlī Tamerlana mājaslapā bija redzams attēls ar zemē guļošiem asiņainiem līķiem un uzrakstu krievu valodā, kurā ticīgie aicināti pievienoties Allāha kampaņai.

Tamerlana portatīvajā datorā šifrēto failu vidū tika atrasts arī starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" žurnāls angļu valodā "Inspire" un citi islāmistu propagandas materiāli.

Noskaidrots, ka 2012.gadā Tamerlans sešus mēnešus pavadīja Krievijā, acīmredzot, meklējot iespējas īstenot džihādu. Viņš runāja ar savu sievu Ketrinu par kaujiniekiem Sīrijā, sūtīja viņai fotogrāfijas un video saites.

Arī Ketrina savā datorā meklēja informāciju par kompensāciju, kas pienākas "mocekļu" atraitnēm, noskaidrots tiesā.

Aizstāvības puse raksturojusi Carnajevus kā klejojošu ģimeni, kurā autoritāte bijusi tēvam un vecākajam dēlam, bet māte bijusi "destruktīvs spēks".

Ģimene dzīvojusi nemierīgu dzīvi, pārceļoties no Kirgizstānas un Dagestānu un 2002.gadā uz ASV Bostonas apkārtni.

Džohara aizstāvji tiesā norādīja, ka pēc tam, kad brāļu vecāki 2012.gadā pārcēlās atpakaļ uz Krieviju, Tamerlans palika vienīgais pieaugušais, kas atbildēja par savu jaunāko brāli.

Aizstāvība uzsvēra, ka Džohars bija labs bērns, kurš kļuva par "zudušo pusaudzi" un, kad Tamerlans sāka "noiet no sliedēm, viņš parāva savu mazāko brāli" sev līdzi.