Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Bojāgājušo skaits Nepālas zemestrīcē sasniedz 4310

© Scanpix

Bojāgājušo skaits postošajā 7,8 magnitūdas stiprajā zemestrīcē Nepālā sasniedzis 4310, otrdien paziņoja Nepālas Iekšlietu ministrija.

Apmēram 100 cilvēki gājuši bojā kaimiņvalstīs.

Nepālā vēl 7953 cilvēki guvušu ievainojumus.

Nepālā ieradušās starptautiskas glābšanas komandas, kuras, izmantojot suņus, steidz pārmeklēt gruvešus, lai atbrīvotu izdzīvojušos.

Daudzi cilvēki apmetušies parkos un citās atklātās galvaspilsētas vietās, jo zaudējuši pajumti vai baidās atgriezties mājās bažās par iespējamiem pēcgrūdieniem. Viņi gaida palīdzību un informāciju no valdības par to, ko darīt tālāk.

Cilvēki dzīvo nelielās nometnēs un dalās ar saviem resursiem. Vienlaikus viņu pagaidu mītnes sāk apsēst mušas un puvuma smaka.

Slimnīcas, kuras cietušas zemestrīcē, sniedz palīdzību ievainotajiem improvizētās āra klīnikās.

Komunikāciju ministrs Minendra Rizals aicinājis cilvēkus nekrist panikā, dzirdot baumas, un pievērst uzmanību drošībai.

Galvenais sekretārs Lilamani Poudels lūdzis visus valdības darbiniekus un institūcijas strādāt ārkārtas režīmā, lai palīdzētu ievainotajiem un bez pajumtes palikušajiem.

Tūrisma ministrija pavēstījusi, ka tā cenšas atbrīvot ārvalstniekus, kas iesprostoti valstī.

"Mēs atbrīvojām apmēram 82 cilvēkus no Everesta bāzes nometnes," sacīja ministrijas sekretārs Surešs Manšresta.

"Everestā ir 18 bojāgājušie, bet mēs novedām lejā tikai ievainotos. Cerams, ka vairāk nāves gadījumu nebūs," sacīja amatpersona.

Zemestrīce izraisīja milzīgu lavīnu Everestā, kas daļēji apraka alpīnistu bāzes nometni. Sākoties kāpšanas sezonai, Everesta pakājē bija pulcējušies simtiem alpīnistu, tādēļ patiesos nelaimes apmērus situācijā, kad sakari ir pilnībā pārrauti, grūti noteikt, ziņo AFP.

"Mēs glābšanai izmantojam arī nelielus helikopterus un arī Indijas armijas helikopterus," sacīja ministrijas pārstāvis, kurš teica, ka patlaban ministrija pievērsusies Everesta reģionam.

Kāpējus nepieciešams nogādāt lejā ar helikopteriem, jo ceļi ir daļēji izpostīti.

Tūrisma ministrija norāda, ka šajā sezonā, iespējams, kāpšana Everestā vairs nebūs iespējama, taču oficiāls lēmums par to pagaidām nav pieņemts, ziņo AFP.

Glābšanas darbos iesaistījusies arī Nepālas armija. Tam mobilizēti 90% armijas spēku, kuri strādā kara režīmā.

Premjerministrs Sušils Koirala atgriezās Nepālā svētdien, pārtraucot īsu vizīti Indonēzijā.

Viņš atzina, ka varasiestādēm trūkst kapacitātes, lai tiktu galā ar krīzi.

"Tomēr mēs sagaidām vairāk ārvalstu palīdzības un tagad strādājam pie cilvēku kremēšanas, sanitārajām vajadzībām, kā arī tīra dzeramā ūdens piegādes," sacīja premjerministrs.

Notiek arī darbi, lai salabotu telefona līnijas un atjaunotu elektroapgādi.

Atjaunošanas darbiem nabadzīgajā Nepālā vajadzētu būt nepieciešami apmēram pieci miljardi ASV dolāru, kas ir apmēram 20% no valsts iekšzemes kopprodukta.

Kā ziņots, 7,8 magnitūdu zemestrīce sestdien bija jūtama visā Nepālā un lielā daļā Indijas un Bangladešas, ziņo ASV Ģeoloģijas dienests (USGS).

Ievērojami postījumi nodarīti Nepālas galvaspilsētai Katmandu, bet par situāciju reģionos apgrūtinātās pieejamības dēļ saņemta daļēja informācija. Neskatoties uz auksto laiku, izdzīvojušie Katmandu nakti pavadīja uz ielas, baidoties atgriezties bojātajās ēkās.

Savukārt svētdien Nepālu satricinājuši spēcīgi pēcgrūdieni, kas sniedzās līdz 6,7 magnitūdām, ziņo ASV Ģeoloģijas dienests (USGS). Spēcīgāko pēcgrūdienu epicentrs atradās desmit kilometru dziļumā uz ziemeļaustrumiem no Katmandu, netālu no Ķīnas robežas.