Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrijā par rasismu no partijas izslēdz septiņus biedrus

© F64

Zviedrijas galēji labējā Demokrātu partija pirmdien paziņojusi, ka par kontaktiem ar rasistiskām un antisemītiskām kustībām izslēgusi no savām rindām septiņus biedrus, tostarp partijas jaunatnes spārna vadītāju.

Demokrātu partija, kas Zviedrijas parlamenta vēlēšanās septembrī izcīnīja trešo lielāko balsu skaitu, veica iekšējo izmeklēšanu pret 24 biedriem, kuri tika turēti aizdomās par novirzīšanos no partijas politikas, kas noraida rasistisku rīcību un piederību rasistiskām kustībām.

Daļa no biedriem paši nolēma izstāties no partijas, daļa tika attaisnoti, bet septiņus cilvēkus partija nolēma izslēgt, atklāja partijas sekretārs, piebilstot, ka vairāki no šiem cilvēkiem pauduši antisemītiskus uzskatus vai veltījuši atzinīgus vārdus Ādolfam Hitleram.

Šie biedri tiek apsūdzēti par kontaktiem ar tādām organizācijām kā Zviedrijas galēji labējā jauniešu organizācija "Nordisk Ungdom" ("Ziemeļu jaunatne").

Demokrātu partijā pēdējos gados bijuši vairāki šādi gadījumi, partijas līderiem cenšoties pievērst savus ksenofobiskos atbalstītājus mērenākiem uzskatiem.