Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Nočnije volki tomēr ceļā uz Berlīni

Nočnije volki atkal dodas iekarot Austrumeiropu © Scanpix

Vairākas Krievijas interneta ziņu vietnes vakar triumfējoši vēstīja, ka prezidentam Vladimiram Putinam lojālā motociklistu jeb baikeru kluba Nočnije volki biedriem tomēr izdevies iebraukt Polijā – neraugoties uz oficiālo aizliegumu, par ko piektdien paziņoja šīs valsts Ārlietu ministrija. Pārbrauciens tiek rīkots par godu 70. gadadienai kopš nacistiskās Vācijas sakāves, un tā galamērķis ir Berlīne, taču arī Čehijas un Vācijas amatpersonas paudušas gatavību apslāpēt Nočnije volki rīkoto propagandas akciju.

Krievija – Baltkrievija – Polija – Čehija – Slovākija – Austrija – Vācija – tāds ir šā pārbrauciena maršruts, un tā noslēguma akords 9. maijā ieplānots Berlīnes Treptovparkā, kur slejas padomju karavīriem veltītais monuments (tiesa, Vācijas varasiestādes sola pašdarbību nepieļaut). Lai gan oficiāli pasākuma rīkošanu uzņēmusies Krievijas Motosporta federācija, nav noslēpums, ka šīs akcijas īstie iniciatori ir Nočnije volki ar savu līderi Aleksandru Zaldostanovu jeb Ķirurgu priekšgalā. Motokluba biedri, kuri dēvē sevi par Krievijas patriotiem, jau ilgstoši atbalsta prezidentu V. Putinu un viņa realizēto politiku. Kopš 2011. gada prezidents ir biežs viesis baikeru rīkotajos pasākumos, kas palīdzējis viņam spodrināt savu mačo tēlu, bet motociklistu grupējuma vadonis pat izpelnījies vienu no Krievijas valsts apbalvojumiem. 2013. gadā viņš saņēma Goda ordeni par patriotismu, kas, visticamāk, bija saistīts ar aktīvo līdzdarbošanos V. Putina prezidenta priekšvēlēšanu kampaņā, kur Ķirurgs bija viens no kandidāta uzticības personām. AP norāda, ka ASV, kur motociklistu bandas lielākoties ieguvušas likumpārkāpēju slavu, tas būtu kaut kas neiedomājams.

Savu impērisko pasaules uzskatu, kas lieliski atbilst arī V. Putina domugājienam, Nočnije volki spilgti apliecināja pagājušajā gadā, kad aktīvi atbalstīja Krimas aneksiju, bet vēlāk daži no baikeru kluba biedriem esot iesaistījušies Austrumukrainas konfliktā, karojot prokrievisko separātistu rindās. Arī iepriekšējās vasarās motoklubs zem Krievijas karogiem rīkoja izbraukumus uz Krimu, kurus Maskavā svētīja pats prezidents. Starp citu, par lomu Krimas aneksijā A. Zaldostanovam aizliegta iebraukšana ASV, taču ES pret baikeru kluba līderiem sankcijas nav noteikusi.

Ukrainas notikumu kontekstā baikeru iniciatīva doties uz Berlīni zem sarkaniem sirpjāmurotiem karogiem, uz kuriem redzams Josifa Staļina attēls, ir uzskatāma par provokāciju, ir pārliecinātas Polijas augstākās amatpersonas. Šīs valsts Ārlietu ministrija oficiāli informējusi, ka Nočnije volki biedriem tiks liegta iebraukšana Polijā, taču jau nākamajā dienā grupējuma pārstāvji devās ceļā uz Eiropu, bet A. Zaldostanovs, kurš pagaidām nav saņēmis Šengenas vīzu, lika saprast, ka no sava nodoma baikeri neatkāpsies. Turklāt nav īsti skaidrs, kādā veidā Polijas robežsargiem bija jāmēģina atšķirt Nočnije volki no citu motoklubu pārstāvjiem, kuri arī piedalās pārbraucienā un pret kuru aktivitātēm oficiāli nav nekādu iebilžu. Vācijas Iekšlietu ministrija šajā ziņā bijusi tālredzīgāka, paziņojot, ka skandalozā motokluba līderiem vīzas tiks anulētas, tomēr arī tas nenozīmē, ka ar visu padomju simboliku un karogiem ar Staļina attēlu Vācijā neiebrauks motokluba ierindas biedri.