Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija nav izpildījusi ne vienu Minskas vienošanās punktu

© Scanpix

Krievija nav izpildījusi ne vienu Minskas vienošanās punktu, otrdien paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis Jevhens Perebijnis.

Viņš uzsvēra, ka to apstiprina arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) speciālās novērošanas misijas dati.

"Pirmkārt, Krievijas karavīri un algotņi ne dienu nav pārtraukuši uguni. Labākais pierādījums tam ir Debaļceve un Širokine. Kopš 15.februāra ir fiksētas 2555 apšaudes un uzbrukumi," sacīja Perebijnis.

Viņš arī norādīja, ka Krievija un nelikumīgie bruņotie grupējumi neatvelk tehniku, bet Krievijas puses paziņojumus neapstiprina EDSO speciālās novērošanas misijas dati. Teroristi apšauda pretterorisma operācijas spēku pozīcijas ar 120 milimetru kalibra mīnmetējiem un sistēmām "Grad", kas ir rupjš Minskas vienošanās pārkāpums.

Pēc viņa teiktā, Krievija un kaujinieki neļauj EDSO novērotājiem efektīvi strādāt, liedzot viņiem brīvu piekļuvi ieņemtajām teritorijām.

Krievija palielina savu militāro klātbūtni Ukrainā un spēku izvešanas vietā turpina iesūtīt jaunas Krievijas armijas vienības un ieročus, pavēstīja Perebijnis.

Luhanskā un tās apkaimē šobrīd ir sakoncentrēti teju 10 000 vietējo kaujinieku, Krievijas karavīru un algotņu, pirmdien paziņoja organizācijas "Informatīvā pretošanās" koordinators un Ukrainas parlamenta Tautas frontes frakcijas deputāts Dmitro Timčuks.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.