Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Imigrantu kuģa avārijā dzīvību zaudēja 800 cilvēku

© scanpix

Naktī uz svētdienu Lībijas piekrastē notikušajā imigrantu kuģu avārijā dzīvību zaudēja 800 cilvēku, otrdien paziņoja ANO bēgļu aģentūras (UNHCR) Itālijā pārstāve sakariem ar presi Karlota Sami.

"Mēs varam teikt, ka 800 ir miruši," viņa apliecināja.

UNHCR un Starptautiskās Migrācijas organizācijas pārstāvji iztaujājuši vairumu no 27 avārijā izdzīvojušajiem, kas pastāstījuši par traģisko notikumu gaitu.

"Uz klāja bija nedaudz vairāk par 800 cilvēkiem, ieskaitot desmit līdz 12 gadus vecus bērnus. Tur bija sīrieši, aptuveni 150 eritrieši, somālieši. Viņi sestdien aptuveni plkst.8 izbrauca no Tripoles," sacīja Sami.

Izdzīvojušie ir no Mali, Gambijas, Senegālas, Somālijas, Eritrejas un Bangladešas, norādīja UNHCR pārstāve.

Itālijas krasta apsardze paziņoja, ka tā avārijas vietā ir atradusi 24 līķus, un ANO pārstāves minēto bojāgājušo skaitu nevarēja apstiprināt.

Itālijas policija savukārt pavēstīja, ka arestēts ir kāds tunisietis un sīrietis, kas arī bijuši izdzīvojušo vidū. Par viņiem radušās aizdomas, ka viņi varētu būt cilvēku kontrabandistu bandas locekļi.

Atsaucoties uz liecinieku teikto, medijos iepriekš parādījušās ziņas, ka uz imigrantu kuģa bijuši vairāk nekā 700 cilvēku. Kāds liecinieks gan norādījis, ka uz kuģa, iespējams, bijis pat 950 cilvēku.

Jau ziņots, ka naktī uz svētdienu Vidusjūras Lībijas piekrastē avarējis imigrantu kuģis, uz kura atbilstoši liecinieku teiktajam bijuši vairāki simti cilvēku, no kuriem izdzīvojuši vien nedaudzi.

Itālijas un Maltas krasta apsardzes dienesti naktī uz svētdienu ap pusnakti uztvēruši trauksmes signālu. Tobrīd imigrantu kuģis atradies 126 kilometru attālumā no Lībijas krasta un 177 kilometru attālumā no Itālijai piederošās Lampedūzas.

Itālijas krasta apsardze instruējusi netālu esošo tirdzniecības kuģi doties uz avārijas vietu. Kad zem Portugāles karoga reģistrētais kuģis "King Jacob" ieradies nelaimes vietā, migrantu kuģis apgāzies, domājams, tāpēc, ka šausmu pārņemtie pasažieri metušies uz vienu kuģa pusi, lai pēc iespējas ātrāk tiktu no tā nost.

Pāvests Francisks svētdien mudināja Eiropas Savienības līderus rīkoties apņēmīgi, lai nepieļautu cilvēku bojāeju.

"Šie vīrieši un sievietes ir tādi kā mēs, brāļi, kas meklē labāku dzīvi," uzrunājot ticīgos Vatikāna Svētā Pētera laukumā, sacīja pāvests. Viņš arī mudināja līderus "rīkoties apņēmīgi un ātri, lai nepieļautu šādu traģēdiju atkārtošanos."