Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānijā tiesā rūdītu zagli no Latvijas

© Scanpix

Lielbritānijā tiesas priekšā nonācis Latvijas valstspiederīgais, kurš apsūdzēts par virkni zādzību, vēsta laikraksts "Spalding Guardian".

28 gadus vecais Dmitrijs Afanasjevs, kuram nav noteiktas dzīvesvietas, apsūdzēts par zādzībām no vairākām mājām Spaldingā. Vienā mājoklī viņš nozadzis "iPad", mobilo ierīču savienotājus, austiņas, kameras, mobilos telefonus un naudas maku.

Blakus mājoklī viņš nozadzis naudas maku un somu, bet trešajā mājoklī divus televizorus, spēļu konsoli "PlayStation 3" un somu.

Afanasjevs Linkolnas karaliskajā tiesā noliedza savu vainu visās apsūdzībās.

Tiesā pasludināts pārtraukums līdz 6.jūlijam, bet apsūdzētajam kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Kā liecina britu mediju ziņu arhīvs, aizvadītā gada laikā Afanasjevs vairākkārt tiesāts par zādzībām.

Pagājušā gada augustā Afanasjevs notiesāts par vairākām zādzībām - par 200 sterliņu mārciņu vērta mobilā telefona un lādētāja nozagšanu kādā mājoklī, par datora un cita aprīkojuma nozagšanu no biroja un par līdzdalību zagtu preču tirdzniecībā.

Spaldingas tiesa par šiem noziegumiem viņam piesprieda četru mēnešu cietumsodu, kā izciešana nosacīti atlikta uz 18 mēnešiem, 200 stundu sabiedrisko darbu, 18 mēnešu policijas uzraudzību un 80 sterliņu mārciņu soda naudu.

Pagājušā gada 1.decembrī Afanasjevs aizturēts kādā Spaldingas veikalā, kur viņš mēģinājis nozagt gaļu. Tiesa viņam piesprieda vienas dienas cietumsodu.

Savukārt šā gada janvārī viņš notiesāts par automašīnas bojāšanu ar nodomu to apzagt. Viņam piespriests sešu nedēļu cietumsods.

Kā jau LETA ziņoja, iepriekš Afanasjevs britu presē minēts kā piemērs Latvijas nepilsoņu problēmām.

Britu raidkorporācija BBC 2010.gadā apjomīgā rakstā vēstīja par Latvijas nepilsoņiem, raksta autoram pavadot tolaik 23 gadus veco Latvijas nepilsoni Dmitriju Afanasjevu uz latviešu valodas eksāmenu, kas jānokārto, lai iegūtu Latvijas pilsonību.

Afanasjevs BBC sūdzējies, ka nepilsoņa statuss viņam liedz balsot, strādāt valsts iestādēs un sagādā problēmas robežas šķērsošanā.

"Es varu ceļot ar savu pasi, bet, kad es esmu Francijā lidostā un es uzrādu savu pasi, viņi saka: "Atvainojiet, no kuras valsts jūs esat? Kas tas ir?" Un man ir jāsaka, ka es neesmu [Latvijas] pilsonis. Man ir vajadzīga pilsonība, lai es būtu cilvēks," pirms eksāmena BBC korespondentam stāstīja Afanasjevs, kuram tad neizdevās nokārtot latviešu valodas eksāmenu.