Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Francijā nogāzusies lidmašīna ar 148 cilvēkiem

© Scanpix

Šodien pēcpusdienā Vācijas lidsabiedrības "German Wings" lidmašīna Airbus 320 nogāzusies Francijas alpos, Didjē reģionā. Tā bija ceļā no Barselonas uz Diseldorfu, uz klāja atradās 148 cilvēki, ziņo RT.

"Izdzīvojušo nav," atzina Francijas transporta valsts sekretārs Alēns Vidalī.

Katastrofa notikusi neilgi pēc tam, kad pilots pārraidījis trauksmes signālu, viņš sacīja. Laika apstākļi tobrīd bijuši labi.

Lidmašīna "nogāzusies Estropa grēdā", sacīja Vidalī. "Apvidus ir ieputināts, [sauszemes] transportam tas nav pieejams. Tomēr helikopteri to var pārlidot."

Lidmašīnā atradās 144 pasažieri un seši apkalpes locekļi, paziņoja "Germanwings" prezidents Olivers Vāgners.

Vācijas kanclere Angela Merkele paudusi šoku par aviokatastrofu un atcēlusi plānotos pasākumus, lai sekotu līdzi notikumu attīstībai, paziņojis valdības pārstāvis.

Kā pavēstīja Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs, avarējušās lidmašīnas atlūzas atrastas netālu no kāda ciema.

Lidmašīna bija ceļā no Spānijas pilsētas Barselonas uz Vācijas pilsētu Diseldorfu, bet tā nogāzusies starp Barselonetes un Diņas pilsētām Francijas dienvidaustrumos. Lidmašīna plkst.10.47 (plkst.11.47 pēc Latvijas laika) raidījusi trauksmes signālu.

"Trauksmes signāls tika reģistrēts plkst.10.47. Trauksmes signāls rādīja, ka lidmašīna bija 5000 pēdu augstumā nenormālā situācijā," sacīja Vidalī.

"Lufthansa" paziņoja, ka tai vēl nav informācijas par notikušo, katastrofu raksturojot kā "tumšu dienu".

Upuri, domājams, bijuši Vācijas, Spānijas un Turcijas pilsoņi, sacīja Francijas prezidents Fransuā Olands. Apgalvot, ka lidmašīnā nav bijuši Francijas pilsoņi, nevar, viņš piebilda.

Kā pavēstīja Spānijas valdība, lidmašīnā, domājams, atradās 45 Spānijas pilsoņi, savukārt ziņu kanāls "n24", atsaucoties uz Francijas drošības spēkiem, ziņo, ka lidmašīnā galvenokārt atradušies vācieši.

Lidojumu portāls "Flightradar24", izanalizējot lidmašīnas maršrutu, ziņo, ka tā pacēlusies 38 000 pēdu (aptuveni 12 500 metru) augstumā un pēc tam sākusi strauji nolaisties ar ātrumu 3000 līdz 4000 pēdu minūtē. Kā norāda eksperti, šāds augstuma samazināšanas ātrums ir raksturīgs lidmašīnām, kas veic nolaišanos.

"Germanwings" ir Vācijas aviokompānijas "Lufthansa" struktūrvienība. "Germanwings" ir lieliski drošības rādītāji, un tā iepriekš nav piedzīvojusi negadījumus. Tās "Airbus" lidmašīnu flotes vidējais vecums ir tikai nedaudz virs deviņiem gadiem, lai gan otrdien avarējusī lidmašīna bija 24 gadus veca.