Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

ES bažījas par miljonu bēgļu no Lībijas

© Scanpix

Eiropas Savienības (ES) robežu aģentūra ir nobažījusies, ka šogad miljons bēgļu no Lībijas varētu mēģināt nokļūt ES.

"Avoti vēsta, ka 500 000 līdz miljons imigrantu ir gatavi pamest Lībiju," piektdien publicētā intervijā Itālijas ziņu aģentūrai ANSA sacīja ES robežu aģentūras "Frontex" vadītājs Fabriss Legeri.

"Mums jābūt gataviem, ka 2015.gadā situācija būs daudz sarežģītāka nekā pērn," norādīja Legeri.

Pagājušajā gadā ES iebraukušo nelegālo imigrantu skaits pieaudzis trīs reizes salīdzinājumā ar 2013.gadu. Tas galvenokārt bijis saistīts ar bēgļu pieplūdumu no Sīrijas.

Patvēruma meklētāju skaitam ES liek kāpt arī arvien lielāks haoss un vardarbība Lībijā.

Legeri brīdinājis, ka viņa institūcijai nav resursu, lai tiktu galā ar pieaugošo bēgļu skaitu.

"Ja no "Frontex" tiek gaidīts vairāk rīcības, mums vajag vairāk resursu un darbinieku, un dalībvalstīm jābūt gatavām veltīt tam savus līdzekļus."

Jebkurā gadījumā, robežapsardzes aģentūra, kurai dalībvalstis nodrošina, piemēram, krasta apsardzes laivas, "pati nav spējīga tikt galā ar šo milzīgo problēmu," sacījis "Frontex" vadītājs.

Pēdējos mēnešos, mēģinot sasniegt Eiropu no Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu konfliktu plosītajiem reģioniem, gājuši bojā simtiem cilvēki, tādēļ glābšanas operācijas tikušas kritizētas.

ANO bēgļu aģentūra pagājušajā mēnesī par "nožēlojami neadekvātu" nodēvējusi "Frontex" vadīto robežu patrulēšanas operāciju "Triton", kas kopš novembra aizvietojusi daudz lielāko Itālijas jūras spēku organizēto meklēšanas un glābšanas operāciju "Mare Nostrum".

Starptautiskā migrācijas organizācija ziņo, ka vairāk nekā 900 imigranti šonedēļ izglābti Sicīlijas šaurumā, bet 50 varētu būt noslīkuši pie Sicīlijas salas apgāžoties laivai.

Organizācija brīdinājusi, ka "cilvēku kontrabandas sezona" turpinās par spīti sliktajiem laika apstākļiem. Šogad pa jūru ieradušies jau 9000 nelegālo imigrantu.

Jautāts, vai viņaprāt pie cilvēku kontrabandas pastiprināšanās nav vainojams grupējums "Islāma valsts", Legeri sacīja: "Mums jāapzinās šie riski. Patlaban man nav pierādījumu, ka viņi kontrolētu nelegālās imigrācijas situāciju, bet mums jābūt uzmanīgiem."