Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ņemcova pavadone neko neatceroties

Uz tilta, kur nošāva Borisu Ņemcovu, joprojām gulst ziedi © Ivan Sekretarev, AP

Šodien vienā no Maskavas kapsētām zemes klēpī tiks guldīts piektdien nogalinātais Krievijas opozicionārs Boriss Ņemcovs. Tā kā viņa slepkavību nav izdevies atklāt uz karstām pēdām, kriminālistikas eksperti diezgan skeptiski vērtē iespēju, ka tā vispār tiks atšķetināta – jo vairāk tādēļ, ka slepkavības galvenā aculieciniece B. Ņemcova pavadone Anna Duricka apgalvo, ka viņai notikušais ir tāds šoks, ka viņa vispār neko neatceroties.

Tiesa, pastāv iespēja, ka ar šādiem paziņojumiem medijos viņai uzdevuši uzstāties izmeklētāji – lai nepakļautu briesmām liecinieci, kurai pagaidām nav iespējas izbraukt uz dzimto Ukrainu.

Vakar A. Duricka, kura visas šīs dienas tiek rūpīgi apsargāta un kuras pārvietošanās brīvība ir nopietni ierobežota, sniegusi intervijas televīzijas kanālam Doždj un radiostacijai Eho Moskvi. Tomēr no notikušā viņa atceras gaužām maz – vai arī izliekas, ka neko neatceras. A. Duricka stāstījusi, ka piektdienas vakarā ar B. Ņemcovu satikusies pēc viņa intervijas Eho Moskvi. Abi pavakariņojuši vienā no Galvenā universālveikala (GUM) restorāniem, bet pēc tam devušies pie politiķa uz mājām. A. Duricka neesot ievērojusi, ka viņiem kāds būtu sekojis: «Nekas aizdomīgs nenotika.» Viņa neesot redzējusi nedz to, no kurienes parādījies slepkava un kā viņš izskatījies, nedz pašu slepkavības brīdi, nedz to, kā šāvējs bēdzis no notikuma vietas. «Es nezinu, es neko neredzēju, jo tas notika man aiz muguras. Es vispār neredzēju slepkavu, kad pagriezos, tad tikai pamanīju gaišas krāsas automašīnu, taču neievēroju nedz tās marku, nedz numuru,» viņa stāstījusi sarunā ar Doždj, apgalvojot, ka to pašu sacījusi arī izmeklētājiem.

Tajā pašā laikā LifeNews rīcībā ir informācija, ka izmeklētājiem ir lai gan nepilnīgs un vispārīgs, bet tomēr noziedznieka apraksts. «Tiek meklēts vīrietis, augums no 170 līdz 175 centimetriem, parastas miesasbūves, tumši, īsi mati. Bija ģērbies zilas krāsas džīnās un brūnā svīterī,» – sacīts šajā aprakstā. Žurnālisti arī apgalvo, ka policija meklējot sudraba krāsas VAZ–21102 automašīnu ar Ziemeļosetijas numura zīmēm – cik var noprast, tā ir automašīna, kurā aizbēga slepkava. Pašlaik nav skaidrs, vai šo informāciju izmeklēšanas rīcībā nodevusi A. Duricka, vai arī ir vēl kāds cits, pašlaik nezināms, liecinieks, kurš redzējis slepkavības brīdi. Jāatgādina, ka par informāciju, kas palīdzētu notvert noziedznieku, izsludināta trīs miljonu rubļu jeb aptuveni 43 000 eiro liela atlīdzība.

A. Duricka stāstījusi  – pēc tam, kad viņa sapratusi, kas noticis, piegājusi pie garām lēni braucošās komunālā dienesta automašīnas (pēc televīzijā demonstrētā video tā nodēvēta par «sniega savākšanas mašīnu») šofera, lai uzzinātu, kā piezvanīt policijai. Viņa izsaukusi policiju, bet pēc tam zvanījusi mātei uz Ukrainu, stāstot, ka «Borisu nupat nošāva», vēsta Vesti.ru. Policisti ieradušies pēc aptuveni desmit minūtēm, taču A. Duricka nespējot atcerēties, kas šajā laikā noticis, viņa apgalvojusi sarunā ar Doždj. Kā slepkavības aculieciniece viņa uzaicināta sniegt liecības un vienā no izmeklētāju kabinetiem atradusies līdz pat nākamās dienas rītam, pat neiedomājoties, ka vajadzētu pieprasīt advokāta un Ukrainas konsula klātbūtni – galu galā A. Duricka ir Ukrainas pilsone.

«Es esmu sniegusi visas liecības un nesaprotu, kādēļ joprojām atrodos Krievijas Federācijas teritorijā. Es vēlos braukt pie mātes, kura ir slima un ļoti grūtā psiholoģiskā stāvoklī. Mani trīs diennaktis uzrauga apsardze, milicijas mašīnās ved uz izmeklēšanas komiteju, bet neviens nevar paskaidrot, kad mani atlaidīs un kāpēc tik ilgi tur,» A. Duricka sacījusi ar Skype palīdzību sniegtajā intervijā Doždj, piebilstot, ka viņu atkal sauc pie izmeklētāja. Vakar parādījās informācija, ka jauno sievieti varētu iztaujāt, izmantojot melu detektoru, taču viņas advokāts Vadims Prohorovs kategoriski noraidījis šādu iespēju, atgādinot, ka viņa kliente joprojām atrodas šokā pēc notikušā. Sarunā ar Doždj A. Duricka sacījusi, ka viņai nav ne jausmas, kādi ir B. Ņemcova slepkavības iemesli, taču kategoriski noliegusi, ka tā varētu būt greizsirdība. Viņa arī atzinusi, ka nedošoties uz bērēm, sākumā intervijā Doždj norādot uz ierobežoto pārvietošanās brīvību, bet pēc tam sarunā ar Eho Moskvi sakot, ka šādu lēmumu pieņēmusi pati.

Daudzus komentētājus A. Durickas sacītais nav pārliecinājis, un viņi uzskata, ka jaunā sieviete zina daudz vairāk, nekā atklāj medijiem. Ja tā, un šī informācija patiešām nonākusi izmeklētāju rīcībā, viņiem ir iemesls nopietni rūpēties par liecinieces drošību. Taču kriminālistikas eksperti tajā pašā laikā atgādina, ka B. Ņemcova slepkava, izšaujot sešas lodes uz politiķi, nav uzskatījis par nepieciešamu pie viena likvidēt slepkavības liecinieci brīdī, kad tas bija vienkārši iespējams.