Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Putins Ņemcova bēres neapmeklēs

© scanpix

Nedz Krievijas prezidents Vladimirs Putins, nedz premjerministrs Dmitrijs Medvedevs neapmeklēs piektdien noslepkavotā opozīcijas politiķa, bijušā vicepremjera un Ņižņijnovgorodas apgabala gubernatora Borisa Ņemcova bēres, pavēstīja Kremļa administrācijas un valdības pārstāvji.

Ceremonija būs atklāta, tajā piedalīties varēs visi, kas vien to vēlēsies, tomēr no oficiālo amatpersonu puses pie bēru pasākumu organizētājiem pagaidām neviens nav vērsies, apliecināja Krievijas Republikāniskās partijas-Tautas Brīvības partijas (RPR-PARNAS) sekretārs Konstantīns Merzlikins. Ņemcovs bija šī politiskā spēka līdzpriekšsēdētājs.

Kremļa administrācijā izdevumam RBC paskaidroja, ka Putinu bērēs pārstāvēs prezidenta pilnvarotais pārstāvis Valsts domē Garijs Minhs. Savukārt valdības aparātā piebilda, ka nedz Medvedevs, nedz vicepremjeri bēres neapmeklēs.

Federācijas padomē izdevums noskaidroja, ka oficiāla pārstāvja vērēs nebūs, bet ka daži senatori ceremoniju varētu apmeklēt privātā kārtā.

Ņemcova līdzgaitnieks kustībā "Solidaritāte" Garijs Kasparovs paziņoja, ka bērēs nepiedalīsies "drošības apsvērumu dēļ".

Bērēs ieradīsies Jaroslavļas apgabala valdības delegācija. Kopš 2013.gada Ņemcovs bija Jaroslavļas apgabala likumdevēju sapulces deputāts. Savukārt Ņižņijnovgorodas apgabala gubernators Valērijs Šancevs bērēs nebūs. Ņemcovs bija Šanceva priekštecis šajā amatā no 1991. līdz 1997.gadam.

Sagaidāms, ka bērēs piedalīsies uzņēmuma "Rosnano" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Čubaiss, ar kuru Ņemcovs strādāja kopā Krievijas valdībā un vēlāk Labējo spēku savienībā.

Bērēs būs arī bijušais premjerministrs Sergejs Kirijenko, bijušais vicepremjers Aleksejs Kudrins, miljardieris Mihails Prohorovs un viņa māsa Irīna Prohorova, Valsts domes deputāti Dmitrijs Gudkovs, Aleksandrs Juščenko un Aleksejs Korņijenko.

Ņemcovs tika nošauts piektdien vakarā Maskavā līdzās Kremlim pie Vasīlija nogāzes uz Lielā Maskavas upes tilta.

Godinot noslepkavoto opozicionāru, Maskavas ielās svētdien izgāja vairāk nekā 50 000 demonstrantu. Piemiņas pasākumi notika arī daudzās citās Krievijas pilsētās.

Ņemcovs tiks apglabāts otrdien Maskavas Trojekurovas kapos. Pirms tam no plkst.10 līdz 14 Maskavas Saharova centrā notiks atvadīšanās no noslepkavotā politiķa.