Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Papildināts: pazudusi Malaizijas aviokompānijas lidmašīna ar 162 pasažieriem

© Scanpix

Ceļā no Indonēzijas uz Singapūru svētdien pazudusi aviokompānijas "AirAsia" lidmašīna "Airbus A320-200", kurā atradušies 162 cilvēki, tai skaitā 17 bērni. Tā ir jau trešā lidmašīna, ko šā gada laikā zaudējušas Malaizijas lidsabiedrības.

Lidmašīna pazuda no radaru ekrāniem ap plkst.6.20 (plkst.1.20 pēc Latvijas laika) - aptuveni stundu pēc izlidošanas no Surabajas Austrumjavā un pusceļā uz galamērķi.

Brīdi pirms tam, lidojot pāri rajonam, kur bieži plosās spēcīgi negaisi, apkalpe lūgusi Džakartas gaisa satiksmes kontroles centram atļauju pacelties augstāk par plānoto lidojuma maršrutu un pagriezties pa kreisi, lai izvairītos no bieza mākoņu slāņa un nelabvēlīgiem laika apstākļiem.

Gandrīz divpadsmit stundas vēlāk Indonēzijas gaisa kara spēku lidmašīnām, kas pārmeklē iespējamo avārijas vietu, kur lidmašīna būtu varējusi nogāzties, nav izdevies atrast neko, kas ļautu spriest par notikušo. Tuvojoties krēslai un beidzoties degvielai, lidmašīnas gatavojas atgriezties bāzē. Meklēšanā iesaistīta arī Singapūras militārā transportlidmašīna, bet kuģi vēl ir ceļā uz šo rajonu.

Kā paziņojusi aviokompānija, pazudušajā lidmašīnā atradušies 156 Indonēzijas pilsoņi, trīs dienvidkorejieši un pa vienam cilvēkam no Singapūras, Malaizijas un Francijas. Vēlāk norādīts, ka viens no lidmašīnas pilotiem ir francūzis, bet Lielbritānija paziņojusi, ka lidmašīnā bijis arī viens tās pilsonis - iespējams, runa ir par cilvēku ar dubultpilsonību.

Pasažieru tuvinieki gaida ziņas par pazudušo lidmašīnu Singapūras Čangi lidostā un Indonēzijas Surabajas lidostā.

ASV Baltais nams paziņojis, ka seko situācijai un par notikušo informēts prezidents Baraks Obama.

Pazudusī lidmašīna pieder Malaizijas zemo cenu lidsabiedrības "AirAsia" meitsabiedrībai "AirAsia Indonesia".

Kā teikts aviokompānijas paziņojumā, lidmašīnas apkalpes komandierim bijusi vairāk nekā 6000 stundu lidojumu pieredze un tehniskā apskate lidmašīnai pēdējo reizi veikta novembra vidū.

"AirAsia" nekad nav zaudējusi lidmašīnas, bet reģiona aviācijas nozare šogad pieredzējusi traģiskus notikumus - martā lidojumā no Kualalumpuras uz Pekinu pazuda Malaizijas nacionālās lidsabiedrības "Malaysia Airlines" lidmašīna ar 239 pasažieriem un apkalpes locekļiem, bet cita šīs pašas aviokompānijas lidmašīna tika notriekta jūlija vidū prokremlisko kaujinieku kontrolētajos Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi 298 cilvēki, kas atradās reisa Amsterdama-Kualalumpura lidmašīnā.