Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

"Visa" un "MasterCard" aptur operācijas okupētajā Krimā

© Scanpix

Starptautiskās norēķinu sistēmas "Visa" un "MasterCard" pārtraukušas operācijas Krievijas okupētajā Krimā, piektdien vēsta Krievijas un Ukrainas mediji, atsaucoties uz vēstulēm, kuras starptautiskie uzņēmumi nosūtījuši saviem partneriem Krievijā.

Operācijas Krimā apturētas ASV noteikto sankciju dēļ.

"Uzņēmumam "Visa" ir jāizvirza prasības saviem klientiem par to, ka Krimā nekavējoties ir jāpārtrauc karšu izdošana, jābeidz ekvairinga pakalpojumu sniegšana vai jebkādas citas operācijas, izmantojot "Visa" produktus vai pakalpojumus," teikts vēstulē bankām, kas sadarbojas ar "Visa".

Ar analoģisku paziņojumu vēlāk klajā nāca "MasterCard" pārstāvji.

Tīmekļa vietne "Watcher", atsaucoties uz daudzajiem paziņojumiem Krimas tīmekļa forumos, piektdien ziņo, ka uzņēmums "Visa" jau pārtraucis norēķinu karšu apkalpošanu Krimā.

Sevastopoles iedzīvotāji tīmeklī sūdzas, ka nevar bankomātos izņemt naudu ar Krievijas bankas "Sberbank" kartēm. Turklāt esot nobloķētas arī citu banku "Visa" kartes, arī tās, kas nav izsniegtas Krievijas bankās.

Bankomātu ekrānos parādās uzraksts, ka ir radusies kļūda un klienta karti nav iespējams apkalpot, vēsta "Watcher".

Pēc visa spriežot, šādā veidā spēkā stājušās jaunās ASV sankcijas, kuras 19.decembrī apstiprināja Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama. Līdz ar jauno ierobežojumu stāšanos spēkā ASV uzņēmumi okupētajā Krimas pussalā nedrīkst veikt nekādu darbību.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.