Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

VAKARA ZIŅAS: Par vecāko «Betmobili» samaksā vien 137 000 dolāru

© scanpix

Izgāšanās – tas ir maigākais vārds, ko iespējams piemeklēt Dalasā notikušajai izsolei, kurā tika pārdota 1963. gadā izgatavotā komiksu varoņa Betmena automašīna jeb «Betmobilis». Dāsnākais no nedaudzajiem pircējiem par spēkratu, kas ir braukšanas kārtībā, bija gatavs samaksāt vien 137 000 dolāru.

Tas ir ievērojami mazāk, nekā pirms izsoles bija cerējusi viena no izsoļu nama «Heritage Auctions» vadītājām Mārgareta Bereta, kura intervijās medijiem bija lielījusi «Betmobili» kā vienu no amerikāņu popkultūras paraugiem, stāstījusi, ka par to ir «milzīga interese», un prognozējusi, ka automašīnas cena izsolē varētu pārsniegt pusmiljonu dolāru. Realitāte izrādījusies krietni skarbāka. Par automašīnu, kuras sākuma cena bija 90 000 dolāru, nopietnu interesi izrādījuši tikai divi pircēji, taču arī viņi ar solīšanu īpaši nav aizrāvušies. Izsoles vadītājs bijis acīm redzami vīlies, kad bija spiests paziņot cenu, par kādu iegādāta automašīna.

Izsolē pārdoto «Betmobili» 1963. gadā pēc trīs gadu ilga darba izgatavojis komiksu par supervaroni fans Forests Robinsons. Automašīnas bāze ir 1956. gada izlaiduma «Oldsmobile 88», kas aprīkots ar dažādām ekstrām, piemēram, raķešdzinēju, dūmu ģenerējamo ierīci un šaujamajiem. Vēlāk automašīnu iegādājās kompānija «DC Comics», kurai pieder Betmena komiksu autortiesības, – spēkrats tika izmantots dažādās reklāmas akcijās, ar to arī vizināja tūristus Ņujorkā un Ņūdžersijā. Vēlāk automašīnai nomainījās vairāki īpašnieki, līdz 2008. gadā to, jau sarūsējušu, nomaļā Ņūhempšīras štata ciematā atrada kāds entuziasts, kurš spēkratu atjaunoja un pārdeva kompānijai «Toy Car Exchange LLC».

Šā uzņēmuma cerības, ka automašīnas pārdošana izsolē varētu nest krietnu peļņu, bija balstītas uz to, ka pagājušā gada janvārī citā izsolē par 4,2 miljoniem dolāru tika pārdota Betmena automašīna, kas tika izmantota no 1965. līdz 1968. gadam televīzijas kanālā «ABC» demonstrētajā seriālā par supervaroni. Taču Dalasas izsolē pārdotais spēkrats nav rādīts televīzijā, tādēļ interese par to bijusi krietni mazāka, atzinis «Heritage Auctions» darbinieks, kurš vēlējies palikt anonīms.