Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

ANO: Pasaulē ik gadu pastrādā aptuveni 500 000 slepkavību

© F64

ANO aģentūras trešdien aicinājušas valstu valdības sākt aktīvāk apkarot vardarbību, ja tās vēlas samazināt vardarbīgā nāvē bojāgājušo skaitu, kas ik gadu sasniedz pusmiljonu.

Jaunākā ANO statistika liecina, ka 2012.gadā tika noslepkavoti aptuveni 475 000 cilvēku.

Tomēr kopš 2000.gada pastrādāto slepkavību skaits ir samazinājies, vēstīts Pasaules Veselības organizācijas (PVO), ANO Attīstības programmas (UNDP) un ANO Narkotiku un noziegumu apkarošanas biroja (UNDOC) ziņojumā.

Slepkavības riskam visbiežāk ir pakļauti jauni vīrieši. Tā ir trešais izplatītākais nāves veids vīriešiem vecumā no 15 līdz 44 gadiem.

Ziņojumā, kurā analizēta situācija 133 valstīs, atklāts, ka miljoniem sieviešu un bērnu visā pasaulē cieš no vardarbības.

ANO aģentūras paziņojušas, ka trešdaļa sieviešu ir saskārušās ar fizisku vai seksuālu vardarbību no sava partnera puses, savukārt ceturtdaļa bērnu ir cietuši no fiziskas vardarbības, bet katra piektā meitene cietusi no seksuālas vardarbības.

Ziņojumā norādīts, ka tikai trešdaļa valstu īsteno vardarbības novēršanas programmas un tikai pusē valstu ir izveidoti palīdzības dienesti upuriem.

"Augsts ģimenes un sabiedrības vardarbības līmenis grauj gan cilvēku spēju sevi uzturēt, gan valsts politisko, sociālo un ekonomisko attīstību," norāda UNDP vadītāja Helēna Klārka.

Viņa aicina valdības uzlabot vardarbības novēršanas programmas un sniegt vairāk palīdzības sievietēm, kuras cietušas no vardarbības.

Vairāk nekā trešdaļa no visām 2012.gadā pastrādātajām slepkavībām notikušas Latīņamerikā.

Reģionā uz 100 000 iedzīvotājiem pastrādātas aptuveni 28,5 slepkavības, kas ir augstākais rādītājs zemu un vidēju ienākumu valstīs visā pasaulē.

Savukārt viszemākais rādītājs ir Klusā okeāna rietumdaļas valstīs, tostarp arī Ķīnā, kur uz 100 000 iedzīvotājiem pastrādāta aptuveni 2,1 slepkavība.

Turīgākajās valstīs uz katriem 100 000 iedzīvotājiem izdarītas aptuveni 3,8 slepkavības.