Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Arī Somijā parlaments atbalsta viendzimuma laulību legalizāciju

© F64

Somijas parlaments 27. novembrī atbalstījis likuma grozījumus, kas paredz ieviest valstī "dzimuma neitrālu" laulības institūciju, vēsta YLE.

Par pilsoņu iniciatīvas grupas ierosināto likumprojektu, kuram atbalstu parakstoties pauduši 167 000 vēlētāju, balsoja 105 parlamenta deputāti, kamēr 93 likumdevēji balsoja pret.

Grozījumi likumā par civilstāvokļa aktiem viendzimuma pāriem paredz arī bērnu adopcijas tiesības. Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā 2017.gada martā.

Likumprojektam atbalstu izteicis gan premjerministrs Aleksandrs Stubs, gan luterāņu baznīcas galva arhibīskaps Kari Mekinens.

"Tas ir pilsoniskās aktivitātes piemērs," sarunā ar sabiedrisko raidorganizāciju YLE uzsvēra Stubs. "Tas demonstrē, ka Somijas likumdošana šajā delikātajā, grūtajā jautājumā ir uz tā paša ceļa, uz kura ir citas Ziemeļvalstis un Rietumi."

Pret likuma grozījumiem iebildusi Centra partija un populistiskā Somu partija. Iniciatīvas pretinieki uzstāj, ka laulība ir vienīgi savienība starp vīrieti un sievieti.

Viendzimuma pāru reģistrāciju Somija legalizēja jau 2002.gadā.

Saskaņā ar 2012.gada Somijas likumu par pilsoņu iniciatīvām parlamentam ir jāizskata jebkura petīcija, kuru parakstījuši vismaz 50 000 cilvēku.