Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Brensons turpinās "Virgin Galactic" kosmisko programmu

© Scanpix/AP

Uzņēmuma "Virgin Galactic" dibinātājs Ričrds Brensons sestdien paziņojis, ka turpinās komerciālo kosmosa lidojumu programmu, neskatoties uz katastrofu, kuru iepriekšējā dienā cieta kosmosa kuģis "Galactic's SpaceShipTwo".

Brensons atzina, ka katastrofa bijusi "graujošs trieciens", taču tas neapturēšot "Virgi" sadarbību ar ASV uzņēmumu "Scaled Composites".

"Mēs vienmēr zinājām, ka ceļš uz kosmosu ir ārkārtīgi grūts un ka katrai jaunai transporta sistēmai savas vēstures sākumā jāsastopas ar neveiksmīgām dienām," savā tīmekļa vietnē raksta britu uzņēmējs. "Kosmoss ir grūts, taču tas ir tā vērts. Mēs turpināsim kopīgi virzīties uz priekšu."

Kā ziņots, uzņēmuma "Virgin" kosmosa kuģis "Galactic's SpaceShipTwo" izmēģinājuma lidojuma laikā virs Kalifornijas piektdien cieta katastrofu, kurā viens no pilotiem gāja bojā.

Kosmosa kuģi, kurš joprojām bija izmēģinājuma fāzē, gaisā pacēla lielāks lidaparāts "WhiteKnightTwo", kas to pēc tam atbrīvoja, lai izmēģinātu tā raķešdzinēju.

Neilgi pēc tam, kad "Galactic's SpaceShipTwo" uzsāka patstāvīgu lidojumu, lidojuma vadības centrs tviterī ziņoja, ka tam radusies "nopietna novirze".

Kalifornijas ceļu patrulēšanas dienests brīdi vēlāk paziņoja, ka kosmosa kuģis nogāzies tuksnesī un ka viens pilots gājis bojā, bet otrs ir ievainots.

"Virgin" ir pionieris privātā kosmosa tūrisma jomā, un prognozēja, ka "Galactic's SpaceShipTwo" savā pirmajā komerciālajā suborbitālajā lidojumā dosies tuvāko mēnešu laikā.

Kuģī bija paredzētas sešu pasažieru vietas, un biļetes uz dažas minūtes ilgo lidojumu suborbitālajā telpā, kas maksā 200 000 ASV dolāru, bija rezervējuši jau 500 cilvēku.