Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Aktuāli: jauniešu bezdarbs Eiropā

Kopš ekonomikas krīzes sākuma 2008. gadā Eiropas finanšu, sociālā un politiskā sistēma atradās nepārtraukta spiediena ietekmē. Ekonomikas krīze izraisīja satraucošu bezdarba pieaugumu, jo īpaši jauniešu vidū.

28 ES dalībvalstīs jauniešu bezdarba līmenis 2013. gadā ir palielinājies virs 23%, un dažās dienvidu dalībvalstīs tas pārsniedz pat 50%.

Jauniešu bezdarba līmenis vairāk nekā divas reizes pārsniedz vidējo līmeni, un izredzes jaunam cilvēkam atrast darbu ir daudz mazākas. Lai gan par bezdarba novēršanu galvenokārt ir atbildīgas dalībvalstis, ES tomēr būtu jāizmanto visi pieejamie līdzekļi, lai situāciju labotu.

ETP grupa uzskata, ka Eiropa nevar pieļaut veselas paaudzes – miljoniem jauniešu bez darba – zaudēšanu. Viņi jāintegrē darba tirgū, izmantojot īpašu politikas pasākumu kopumu, ekonomikas veicināšanu, sociālās programmas, izglītību un apmācību. Eiropas nākotne ir atkarīga no jauniem cilvēkiem. ETP grupa ir nepārtraukti un smagi cīnījusies, aktīvi piedaloties šīs problēmas risināšanā.

ETP grupa, piemēram, ir atbalstījusi jauniešu nodarbinātības iniciatīvu un «Jaunatnes garantiju», kuru nolūks ir palīdzēt miljoniem jauniešu atrast darbu. Ar 6 miljardus eiro lielu budžetu laikposmam no 2014. līdz 2020. gadam Eiropas Sociālais fonds sniegs finansiālu atbalstu valstu pasākumiem, lai palīdzētu personām, kas jaunākas par 25 gadiem, četrus mēnešus pēc skolas beigšanas vai kļūšanas par bezdarbniekiem atrast darba piedāvājumus, kā arī palīdzētu viņiem iegūt turpmāku kvalifikāciju vai saņemt apmācību.