Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Soross: Krievija apdraud ES eksistenci

© f64

Finansists un miljardieris Džordžs Soross uzskata, ka Krievijas ekspansionisms rada eksistenciālus draudus Eiropas Savienībai (ES) un prasa lielāku materiālu atbalstu Ukrainai, vēsta laikraksts "The Guardian".

Soross uzskata, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina politika, ko veido autoritārisma un agresīva nacionālisma sajaukums, pārstāv alternatīvu modeli Rietumu liberālajām demokrātijām. Krievijas prezidentu apbrīno Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) līderis Naidžels Farāžs, Francijas Nacionālās frontes (NF) līdere Marina Lepēna, Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans.

"Eiropa saskaras ar izaicinājumu (..) tās eksistencei. Nedz Eiropas līderi, nedz tās pilsoņi pilnībā neapjauš šo izaicinājumu, nedz zina, kā ar to tikt labāk galā," rakstā žurnālam "New York Review of Books" norādījis Soross.

"Tagad Krievija piedāvā alternatīvu, kas rada fundamentālu izaicinājumu vērtībām un principiem, uz kuriem ES sākotnēji tika dibināta. Tā (Krievija) balstās uz spēka izmantošanu, kas izpaužas represijās pašu mājās un agresijā ārvalstīs," raksta Soross.

Intervijā "The Guardian" Soross norādīja, ka eirozonas krīzes dēļ ES radusies vispārēja neapmierinātība, kas liedzis īstenot sākotnējo ieceri - veidot ES kā līdzīgi domājošu demokrātiju savienību.

Eirozonas krīze, kas bija ilgstoša un sarežģīti pārvarama, pārvērta vienlīdzīgu valstu brīvprātīgu savienību par pavisam ko citu, uzskata Soross.

Viņaprāt, ES pārvērtusies par disfunkcionālām attiecībām starp aizdevumu devēju un ņēmēju valstīm, radot plaši izplatītu aizvainojuma sajūtu.

"Putins ir izveidojis labas attiecības ar tiem, kas aģitē pret Eiropu," norādīja Soross, piebilstot, ka ES projekta izgāšanās padarītu Krieviju par potenciālu draudu.

"Ukrainas sabrukums būtu milzīgs zaudējums NATO, ES un Savienotajām Valstīm. Uzvaru guvusi Krievija kļūtu daudz ietekmīgāka ES un radītu potenciālus draudus Baltijas valstīm," norādīja Soross.

Viņš prognozē, kā pēc svētdien Ukrainā paredzētajām parlamenta vēlēšanām Putins piedāvās Ukrainas prezidentam Petro Porošenko gāzes piegādes līgumu ar nosacījumu, ka Ukrainas premjerministra krēslā sēžas Putinam pieņemams kandidāts.

Ja Porošenko atteiksies, Putins var samierināties ar mazāku uzvaru, proti, līdz ziemai nodrošināt zemes savienojumu starp Krieviju un Krimu un Piedņestru, uzskata Soross.

Viņš aicināja radikāli palielināt Rietumu atbalstu Ukrainai, nekavējoties tai piešķirot vismaz 20 miljardus dolāru un solot nepieciešamības gadījumā vēl vairāk, lai palīdzētu norakstīt valsts parādus un reformēt enerģētikas sektoru, mazinot tā atkarību no Krievijas.

Palīdzot reformēt Ukrainu, ES no jauna atklātu savus pamata principus. "Glābjot Ukrainu, ES izglābtu pati sevi," uzskata Soross.