Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

ES nemainīs sankcijas pret Krieviju

© Scanpix/AP

Eiropas Savienība (ES) negatavojas mīkstināt pieņemtās sankcijas pret Krieviju,tā šodien, 20. oktobrī pēc bloka ārlietu ministru tikšanās, paziņoja ES augstākā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone, vēsta mediji.

Kā norādīja Eštone, neskatoties uz Minskā noslēgto vienošanos Ukrainas jautājumā īstenošanu, darāmā joprojām ir daudz.

ES aicināja Krieviju gādāt par pamiera ievērošanu Austrumukrainā, kur, neskatoties uz oficiālo pamieru, teju ik dienu notiek kaujas un turpinās asinsizliešana.

Paziņojumā pēc bloka ārlietu ministru tikšanās ES aicinājusi atvilkt visas "nelegālās bruņotās grupas" un nodrošināt Ukrainas-Krievijas robežu, paplašinot Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērošanas misijas.

"Mūsu diskusijā tika panākta vienošanās par situācijas izvērtējumu Ukrainā. Daudzi notikumi Ukrainas austrumos joprojām uztrauc ES vadību. Es nevaru nosaukt iespējamo sankciju pārskatīšanas datumu. Viss ir atkarīgs no Krievijas, ja tā mainīs savu nostāju Ukrainas konfliktā, tad, iespējams, sankcijas tiks mīkstinātas," uzsvēra Eštone.

ANO aplēses liecina, ka konfliktā Austrumukrainā kopš aprīļa gājuši bojā vairāk nekā 3600 cilvēku.

Pirmdien spēcīgs sprādziens nogranda Doņeckā. Pilsētas varasiestādes informēja, ka eksplozija notikusi munīcijas rūpnīcā. Kaujinieki ziņoja, ka rūpnīcai trāpījusi Ukrainas armijas raķete. Armija to noliedza, norādot, ka karavīri tikai atbildējuši uz uguni ar pretuguni.

Rūpnīca atrodas netālu no Doņeckas lidostas, kur intensīvas kaujas notiek jau vairākas nedēļas.

Ukrainas Drošības padome ziņoja, ka vairāki karavīri pirmdien krituši Luhanskas reģionā.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pārstāvji oktobra beigās vērtēs situāciju Ukrainas austrumos, Minskas vienošanās izpildi un sankcijas pret Krieviju.

 Eiropas Komisija un Eiropas Ārējās darbības dienests sagatavos uz apspriedi savu situācijas novērtējumu.

Septembra beigās ES dalībvalstis jau apsprieda iespēju pārskatīt Krievijai noteiktās sankcijas, taču vienojās, ka šobrīd to nav iespējams izdarīt, paziņojot par nepieciešamību izpildīt visus miera plāna punktus.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.