Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Iebrucējs Baltajā namā ticis līdz prezidenta ģimenes rezidencei

© Scanpix

Irākas kara veterāns Omars Gonsaless, kurš šomēnes pārlēca pāri Baltā nama žogam, iekļuva dziļāk prezidenta rezidencē, nekā sākotnēji domāts, pirmdien ziņoja laikraksts "The Washington Post".

Atsaucoties uz trim avotiem, laikraksts ziņoja, ka Gonsaless, kurš bija bruņojies ar nazi, pārlēca pāri žogam, ieskrēja Baltajā namā pa neaizslēgtajām parādes durvīm, uzveica Slepenā dienesta aģentu un izskrēja cauri lielai daļai pirmā stāva, sasniedzot kāpnes, kas ved uz ASV prezidenta Baraka Obamas ģimenes personiskajiem apartamentiem.

Iepriekš tika ziņots, ka Gonsalesam izdevies iekļūt tikai ieejas hallē, kur viņš apturēts.

Prezidenta Slepenā dienesta vadītāja Džūlija Pīrsone otrdien izsaukta sniegt liecību ASV Pārstāvju palātas Uzraudzības un valdības reformu komitejai par drošību Baltajā namā.

Gadījumi, kad kāds pārlec pāri Baltā nama žogam, ir ierasta parādība, bet Gonsaless ir pirmais, kuram izdevās iekļūt Baltajā namā. Parasti aģentiem izdodas šādus iebrucējus laikus apturēt.

"The Washington Post" atklājums, ka Gonsalesam izdevās šķērsot teju visu pirmo stāvu radījis jaunas bažas par drošību Baltajā namā.

Tobrīd Obama neatradās Baltajā namā un prezidents izteicies, ka šis incidents nav iedragājis viņa ticību Slepenajam dienestam.

Pēc Gonsalesa aresta policija atrada viņa automašīnā prāvus munīcijas krājumus, divus cirvjus un mačeti.

Gonsalesam izvirzītas apsūdzības par nelikumīgu ieiešanu ēkā ar ierobežotu pieeju, nesot līdzi nāvējošu vai bīstamu ieroci.

Ja viņš tika atzīts par vainīgu izvirzītajās apsūdzībās, viņam var tikt piespriests līdz desmit gadiem ilgs cietumsods.

"The Washington Post" atgādināja arī par incidentu 2011.gadā, kad kāds izšāva pret Balto namu septiņas lodes. Toreiz pagāja piecas dienas, līdz amatpersonas saprata, ka lodes trāpījušas Baltajam namam un attiecīgi rīkojās.

Šāvējs tēmēja uz prezidenta ģimenes apartamentiem. Viņš tika notverts tikai laimīgas sakritības dēļ, jo vairākus kvartālus no Baltā nama sadauzīja savu automašīnu, atstājot avārijas vietā savu ieroci.