Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ASV tiesa piespriež bin Ladena znotam mūža ieslodzījumu

© Scanpix

ASV tiesa otrdien piespriedusi mūža ieslodzījumu kādreizējā "Al Qaeda" līdera Osamas bin Ladena znotam Suleimanam Abu Ghaitam, kurš atzīts par vainīgu nolūkā noslepkavot ASV pilsoņus un terorisma atbalstīšanā.

48 gadus vecais Kuveitas islāmistu sludinātājs ir līdz šim visietekmīgākais "Al Qaeda" pārstāvis, kura lietu izskatījusi ASV federālā tiesa.

Abu Ghaits pasaules uzmanību piesaistīja ar videoierakstu, kurā kopā ar bin Ladenu 2001.gada 12.septembrī "Al Qaeda" vārdā uzņēmās atbildību par uzbrukumiem ASV, kuros dienu iepriekš tika nogalināti gandrīz 3000 cilvēku.

Turpmāk izplatītajos videovēstījumos viņš draudēja ASV ar "lidmašīnu viesuļvētru". Varasiestādes šos ierakstus uzskatīja par pierādījumiem tam, ka Abu Ghaits bijis iesaistīts iecerē 2001.gada decembrī uzspridzināt transatlantiskā reisa lidmašīnu maršrutā Parīze-ASV.

2002.gadā Abu Ghaits no Irānas bēga uz Afganistānu. 2013.gadā viņš tika aizturēts Turcijā, kas viņu nosūtīja uz Jordāniju, kura savukārt viņu izdeva ASV.

Tiesā Abu Ghaits noliedza savu vainu izvirzītajās apsūdzībās, apgalvojot, ka viņa loma bijusi tīri reliģiska. Viņa mērķis bijis iedrošināt visus musulmaņus sacelties pret apspiedējiem.