Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija Barenca jūrā aizturējusi Lietuvas zvejas kuģi

© F64

Lietuvas Zemkopības ministrijas Zivsaimniecības dienests saņēmis ziņu, ka Krievija aptuveni 700 kilometrus no Murmanskas aizturējusi Lietuvā reģistrētu zvejas kuģi "Jūru vilkas" un novirzījusi to uz Murmanskas ostu, piektdien vēsta Lietuvas nacionālā televīzija LRT.

Saskaņā ar provizoriskiem datiem šis kuģis, kura apkalpē ir gan lietuvieši, gan krievi, aizturēts par to, ka esot iebraucis Krievijas ekonomiskajā zonā Barenca jūrā un nodarbojies ar nelikumīgu krabju zveju.

Kā vēsta Krievijas aģentūra ITAR-TASS, ceturtdien Federālā drošības dienesta (FDD) Murmanskas apgabala robežapsardzes pārvaldes patruļkuģa inspektori uzkāpuši uz lietuviešu kuģa, kura kapteinis ir Lietuvas pilsonis.

Pārbaudē esot atklājies, ka šis kuģis nodarbojies "ar nelikumīgu bioresursu ieguvi" Krievijas īpašajā ekonomiskajā zonā un tajā atrastas aptuveni 15 tonnas krabju. Piektdien kuģa kapteinis no īpašnieka esot saņēmis rīkojumu un ar visiem Krievijas inspektoriem mēģinājis bēgt uz Norvēģijas ekonomisko zonu, taču aizturēts.

"Turpinās pasākumi, lai dokumentētu faktus, kas norāda uz Krievijas Federācijas likumdošanas un starptautisko līgumu pārkāpumiem," norāda FDD.

Lietuvas amatpersonas tikmēr cenšas noskaidrot, vai šīs apsūdzības ir pamatotas. Saskaņā ar kuģa īpašnieka teikto kuģis zvejojis starptautiskajos ūdeņos, bet Krievija nesniedz starptautiskajām interneta vietnēm datus par kuģu atrašanās vietām tās jūras robežu tuvumā.

Savukārt laikraksts "Komsomoļskaja pravda" pieļauj iespēju, ka Lietuvas kuģis robežu šķērsojis kļūdas pēc. Tas atgādina, ka jūras delikatešu zveju arktiskajos ūdeņos lietuvieši uzsākuši tikai šopavasar, šai nolūkā iegādājoties divus specializētus kuģus - "Karalius" un "Jūros vilkas" un nokomplektējot apkalpes, kurās ir speciālisti no Kamčatkas. Nolūkotais zvejas rajons atrodas arktiskajos ūdeņos starp 72. un 77. paralēli un 33. un 44. meridiānu, ārpus Krievijas un Norvēģijas īpašās ekonomiskās zonas. Minot šos datus, izdevums atsaucas uz Lietuvas laikrakstu "Jūra".

Kā tikmēr vēsta portāls "Delfi.lt", zvejas kuģis "Jūru vilkas" pieder Lietuvā reģistrētai kompānijai "Arctic Fishing", kuras vienīgais akcionārs ir ASV pilsonis Aleksandrs Jurijs Silagins.

Uzņēmuma vadītājs Ģiedrjus Gruzdis šobrīd nav varējis komentēt situāciju.

Savukārt Zivsaimniecības dienesta Zvejniecības uzraudzības nodaļas vadītājs Toms Kazlausks portālam "Delfi.lt" sacījis, ka gadījums nav parasts. "Ir bijušas dažādas situācijas, bet tās netiek risinātas ar šādiem paņēmieniem - ir oficiāli jāvēršas pie Lietuvas iestādēm.