Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Notiks Ukrainas miera sarunu nākamā kārta

© Scanpix/AP

Centienos panākt paliekošu atrisinājumu Donbasa konfliktam piektdien Minskā notiks jauna miera sarunu kārta, pavēstīja Baltkrievijas Ārlietu ministrija.

"Mēs apstiprinām, ka tikšanās notiks" Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā, sacīja ministrijas preses sekretārs.

Līdzās Ukrainas, Krievijas un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) delegātiem sarunās piedalīsies arī Maskavas atbalstīto un apbruņoto kaujinieku pārstāvji.

Tāpat kā iepriekšējā sarunu kārtā, arī šoreiz Ukrainu Minskas sarunās pārstāvēs eksprezidents Leonīds Kučma.

"Es piektdien kopā ar EDSO grupu lidoju uz Minsku," paziņoja eksprezidents, norādot, ka priekšā stāv "grūtas sarunas, ir paredzēts pieņemt dokumentu par to, kas ir jādara, lai nodrošinātu iepriekš pieņemtā protokola izpildīšanu".

Turpmākajās sarunās par situācijas noregulējumu "mēs nedrīkstam piekāpties jautājumā par Ukrainas teritoriālo vienotību", uzsvēra Kučma.

"Es skaidri zinu Ukrainas prezidenta nostāju šajā jautājumā. Tā ir "svētā govs". Mēs neatzīstam federalizāciju un republikas."

"Vienā no EDSO dokumenta punktiem ir skaidri rakstīts - Ukrainas-Krievijas robežas kontrole. Ja nebūs kontroles - bet tas ir EDSO uzdevums -, ne par kādu mieru nevar runāt. Ja robeža ir atvērta Krievijas tehnikas un karaspēka pārvietošanai, tad tālākās perspektīvas var tikai iedomāties," norādīja eksprezidents.

Sarunās piedalīsies arī teroristu organizācijas "Doņeckas tautas republika" "vicepremjers" Andrejs Purgins, apliecināja viņa preses sekretārs.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējie teroristi aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsa pretterorisma operāciju.

Augusta beigās Ukrainas kontinentālajā daļā iebruka Krievijas armijas regulārās vienības un izvērsa uzbrukumu pret Ukrainas armiju.

NATO Eiropas spēku virspavēlnieks ģenerālis Filips Brīdlovs otrdien sacīja, ka Donbasā šobrīd atrodas četri Krievijas Bruņoto spēku bataljoni.