Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānijas laikraksti sagaida Skotijas referendumu ar dramatiskiem virsrakstiem

© Scanpix

Lielbritānijas laikrakstu pirmās lapas ceturtdien rotā dramatiski virsraksti par neatkarības referendumu Skotijā, norādot, ka šī būs liktenīga diena Apvienotajai Karalistei.

Laikraksts "The Times", kura pirmo lapu rotā zili-baltais Skotijas karogs, nodēvējis 18.septembri par "D dienu", norādot, ka Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes izjukšana var būt nenovēršama.

"Sašķeļoties, tiek zaudēts kaut kas nenovērtējams, kaut kas dziļi kulturāls un netverams, kā arī kaut kas sausi ekonomisks un politisks (..), mēs aicinām visu pārliecību skotus balsot "nē" neatkarībai un darīt to ar lielu nacionālu lepnumu," raksta "The Times".

Tikai viens no Lielbritānijas lielākajiem laikrakstiem - "Glasgow's Sunday Herald" - paudis atbalstu Skotijas neatkarībai. Laikraksta pirmo lapu rotā mozaīka, kurā attēlots Skotijas karogs, kas veidots no simtiem neatkarības atbalstītāju "selfiju".

Laikraksts "The Guardian" savukārt pirmajai lapai izvēlējies no gaisa uzņemtu Skotijas attēlu, kurā pārējās Lielbritānijas daļas appludinājusi jūra.

Laikraksts 18.septembri nodēvējis par "liktens dienu", norādot, kas 4 285 323 Skotijas vēlētāju ir 15 stundas laika, lai izlemtu savas zemes likteni.

"The Guardian" aicinājis skotus noraidīt neatkarību un palīdzēt kopā stiprināt Apvienoto Karalisti.

Arī laikraksts "The Scotsman" virsrakstā savā pirmajā lapā licis vārdus "liktens diena" un publicējis fotogrāfiju, kurā redzams balsošanas iecirknis.

Paredzams, ka referendumā piedalīsies rekordliels skaits skotu.

Laikraksta "The Scottish Sun" virsraksts vēsta "Jā vai nē. Šodien Skotija sāk no baltas lapas", publicējot baltā lapā attēlus ar pildspalvām cilvēku rokās.

Savukārt laikraksta "The Daily Mirror" pirmo lapu rotā attēls ar vīrieti, kurš tur rokās Lielbritānijas karogu, kurā iztrūkst zilās krāsas, kas simbolizē Skotiju.

"The Daily Mirror" aicina skotus balsot pret neatkarību un saglabāt Lielbritāniju "patiesi dižu".

Laikraksta "Scottish Daily Mail" pirmo lapu rotā attēls ar mezglā sasietiem Skotijas un Lielbritānijas karogiem.

"Tas bijis pamats mūsu lielākajiem triumfiem un vienojis mūs mūsu tumšākajās stundās. Šodien nodrošināsim Skotijas nākotni lieliskajā un ievērojamajā nāciju ģimenē, kas ir Lielbritānija," vēsta laikraksts.

Arī laikraksts "The Independent" norādījis uz gadsimtiem seno kopīgo vēsturi, atzīmējot, ka savienībā pavadīti 307.gadi.

Biznesa laikraksts "City A.M." izvēlējies ekonomisko leņķi, vēstot "Kopā labā, nabadzīgāki šķirti". Redaktora vēstulē lasītāji brīdināti par ekonomiskajiem riskiem, ko radītu Skotijas atdalīšanās no Lielbritānijas.

Bet laikraksts "Metro" izvēlējies nenostāties nevienā pusē, savu pirmo lapu rotājot ar lielformāta uzrakstu "Balsošana".

"Tā vietā, lai norādītu uz neatkarības labajiem un sliktajiem aspektiem, mēs tikai aicinām visus jūs piedalīties vienā no svarīgākajiem brīžiem mūsu valsts vēsturē," aicina "Metro".