Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Leģendārā britu spiedze izrādās latviete Kristīne Čilvere

© dzd.lv

Atklātībā nodoti Lielbritānijas Nacionālā arhīva dokumenti atklājuši, ka leģendām apvītā Otrā pasaules kara laika slepenā aģente Fifi, kura kārdinot izvilināja noslēpumus no spiegiem, bijusi angļa un latvietes ģimenē dzimusī Marija Kristīne Čilvere, vēsta laikraksts "Daily Telegraph".

Latvijā Čilvere pazīstama ar ilggadējiem labdarības centieniem, palīdzot Rīgā izveidot dzīvnieku patversmi "Dzīvnieku draugs".

Lielbritānijā gadiem tika runāts par gaišmataino skaistuli, kas kara laikā darbojās kā britu slepenā aģente ar segvārdu Fifi, kuras darbs bija savaldzinot izvilināt noslēpumus no Lielbritānijas apmācītajiem spiegiem.

Britu slepenie dienesti vienmēr noraidījuši šos stāstus kā mīklainus izdomājumus, taču nesen publiskotie Lielbritānijas Nacionālā arhīva dokumenti apstiprinājuši mīklainās "aģentes provokatores" esamību un viņas identitāti.

Dokumenti liecina, ka slepenā aģente Fifi bijusi latvietes un angļa ģimenē dzimusī Mērija Kristīne Čilvere, kas britu Īpašo operāciju pārvaldē savervēta 22 gadu vecumā Otrā pasaules kara laikā.

Pēc pensionēšanās no dienesta Čilvere dzīvoja noslēgtu dzīvi Anglijas laukos, veltot sevi dzīvnieku labturībai un savam dārzam. Ar Čilveres atbalstu 2001.gadā Rīgā tika atklāta dzīvnieku patversme "Dzīvnieku draugs". Šim mērķim viņa atvēlēja savu zemi Pārdaugavā, F.Candera ielā, kā arī novēlēja daļu sava īpašuma. Čilvere mūžībā aizgāja 2007.gadā.

Arhīva dokumenti Čilveri raksturo kā ārkārtīgi skaistu, kā arī ļoti inteliģentu un drosmīgu jaunu sievieti, kas devusi nenovērtējamu ieguldījumu Lielbritānijas drošībai kara laikā.

Čilvere pārvaldījusi vairākas valodas, un viņas uzdevums bijis pārbaudīt britu aģentu uzticamību. Viņa izlikusies par franču žurnālisti un sarunā pie pusdienām vai bārā savaldzinājusi aģentus, izvilinot no viņiem informāciju.

Viņas rakstītie ziņojumi izšķīra, vai attiecīgu aģentu var sūtīt ārvalstu misijā.

"Fifi bija īsta leģenda Īpašo operāciju pārvaldē. Līdz šim viņas esamība un darbība dienestā tika slēpta," skaidroja Lielbritānijas Nacionālā arhīva pētnieks Džonatans Kouls.

"Publiskojot viņas lietu, tagad beidzot pilnībā tiek atklāta viņas identitāte, iespaidīgās prasmes un viņas svarīgā loma Otrā pasaules kara laika slepenajās operācijās," sacīja Kouls.

Čilvere piedzima Londonā angļa un latvietes ģimenē, bet viņa uzauga savas mātes dzimtajā Latvijā un Rīgā mācījās vācu skolā.

Viņa uzsāka studijas Sorbonas universitātē Parīzē, bet, kad izcēlās karš, viņa tika ieslodzīta koncentrācijas nometnē Bezansonā. Čilverei izdevās izbēgt no nometnes un nonākt Lielbritānijā, kur viņa 1942.gadā piedāvāja savus pakalpojumus "aktīvā dienestā bīstamos apstākļos", liecina ieraksti viņas lietā.

Par Čilveres darbību britu slepenajā dienestā zinājuši tikai trīs cilvēki.

Dzīvnieku patversmes "Dzīvnieku draugs" pārstāvji britu laikrakstam "Daily Telegraph" pauda dziļu pārsteigumu par ilggadējās labdares neparasto pagātni, par kuru viņa nekad neko nav stāstījusi.

"Viņa sevi veltīja dzīvnieku labturībai un par to arī viņa vienmēr runāja tās dažas reizes, kad viņa viesojās šeit. Viņa dzīvoja Anglijā, mūs reti kad apmeklēja," laikrakstam sacīja patversmes darbinieks.