Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

"Luhanskas tautas republika" ierēdņiem algas varētu maksāt no "Krievijas avotiem"

© Scanpix

Maskavas atbalstīto teroristu bandu vadonis Igors Plotņickis, kas sevi dēvē par pašpasludinātās "Luhanskas tautas republikas" prezidentu, pieļāvis iespēju ierēdņiem no 1.oktobra algas izmaksāt no "Krievijas avotiem", norādīts jaunākajā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ziņojumā.

EDSO misijas dalībnieki 1.septembrī Luhanskas apmeklējuma laikā apstiprinājuši ziņas, ka pilsētai nav elektrības un ūdens piegādes, turklāt pilsētā darbojas tikai viena slimnīca.

Vairāku sarunu laikā ar vietējiem iedzīvotājiem un valsts organizācijām misijas dalībniekiem arī paustas bažas par iespējamo humāno katastrofu, jo apšaudes laikā bojātas pilsētas ūdenspiegādes sistēmas. Ja problēma netiks atrisināta tuvākajā laikā, misijas dalībniekiem norādīts, ūdens pilsētas rezervuāros būs piesārņots. Pašlaik ūdens pilsētas iedzīvotājiem tiekot piegādāts ar cisternām.

Luhanskā EDSO novērotāji apmeklēja arī kādas skolas atvēršanas pasākumu, kurā ar runu uzstājās Plotņickis. Viņš norādījis, ka jaunā mācību programma tikšot veidota uz Krievijas izglītības sistēmas pamata, taču noliedza izskanējušās baumas, ka pastāv plāni ieviest Krievijas rubli. Plotņickis arī esot atzinis, ka lielai daļai ierēdņu nav izmaksātas algas, taču esot plāni atsākt algu izmaksu, sākot ar 1.oktobri, izmantojot "Krievijas avotus".

Misijas dalībnieki Luhanskas centrā nav novērojuši militāro tehniku.