Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ASV atļauj lietot medicīnā Latvijā radītas jaunas pretvēža zāles

© f64

Jūlija sākumā ASV Pārtikas un zāļu administrācija izsniegusi atļauju izmantot medicīnā jaunas pretvēža zāles, kuru darbīgā viela izgudrota un sintezēta Latvijā, aģentūru LETA informēja Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš.

Kalviņš norāda, ka Latvijai šis ir vēsturisks notikums, jo šāda atļauja zālēm, kuru darbīgā viela ir izgudrota un sintezēta Latvijā, piešķirta pirmo reizi.

Viņš skaidro, ka zāles paredzētas vēža ārstēšanai. To efektivitāte pagaidām pierādīta, ārstējot vienu vēža formu - perifēru T šūnu limfomu (PTCL). Šobrīd zāles tiek izmēģinātas klīnikās ASV un Eiropas Savienībā (ES) uz vēl 11 citām vēža formām.

Līdz ar ASV Pārtikas un zāļu administrācijas izsniegto atļauju ir noslēdzies 13 gadus ilgs šo zāļu izstrādes cikls no idejas līdz aptiekas plauktam, stāsta Kalviņš. Tāpat viņš min, ka vienas zāļu vielas izstrāde pasaulē vidēji izmaksā vismaz vienu miljardu ASV dolāru (768 miljonus eiro) un pasaulē līdz sekmīgam noslēgumam nonāk ne vairāk kā 20 jauas, ASV Pārtikas un zāļu administrācijā reģistrētas zāles.

Kalviņš arī atzīmē, ka šo zāļu patents pieder Dānijas farmācijas kompānijai "Topotarget". Jautāts par ieguldīto investīciju apjomu darbīgās vielas izstrādē, Kalviņš lēš, ka šo 13 gadu laikā kopējās investīcijas varētu būt ne vairāk kā 50 miljoni eiro.

"Visus līdzekļus šī produkta izstrādē ieguldījis finanšu uzņēmums "Venture Capital Fund"," piebilst Kalviņš.

Latvijas Organiskās sintēzes institūts ir Latvijas valsts zinātniska institūcija, kuras pamatdarbības veids ir fundamentālie un lietišķie pētījumi ķīmijas, farmācijas, farmakoloģijas un bioloģijas nozarēs.

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju OSI strādā 312 darbinieki, tai skaitā 180 pētnieki, deviņi Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenie un korespondentājlocekļi, 16 habilitētie zinātņu doktori un 90 zinātņu doktori.