Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Islāmisti nogriež galvu amerikāņu žurnālistam

© scanpix

Šodien interneta vietnē youtube.com tika publicēts video, kurā amerikāņu žurnālistam Džeimsam Folijam (James Foley) tiek ar nazi nogriezta galva, it kā tādējādi „sodot” ASV valdību par nesenajiem uzlidojumiem kaujinieku grupas „Islāma valsts” pozīcijām.

Vīrietis, kurš ir identificēts kā Amerikāņu žurnālists Džeimss Folījs (James Foley), atvadās no savas ģimenes savā nāvē vaino Amerikas savienoto valstu valdību. Tā pat viņš lūdz savus ģimenes locekļus nepieņemt nekādu kompensāciju no ASV, jo galu galā tieši ASV ir tā, kura ir patiešām vainojama viņa nāvē. Savas runas beigās viņš min, ka galu galā nevēlās būt amerikānis.

Tālāk melnā tērpts un maskots „Islāma Valsts” pārstāvis paziņo, ka šis ir Džeimss Folījs un ka šī Amerikas pilsoņa nāvē ir vainojama ASV valdības iejaukšanās notiekošajam Irākā, un ka ASV vairs necīnās ar nemierniekiem, bet gan ar organizētu „Islāma armiju”, un valsti, kas ir atzīta starp daudziem musulmaņiem visā pasaulē. Tad viņš vēršas pie ASV prezidenta Baraka Obamas sakot, ka kamēr ASV iejauksies un liegs musulmaņiem to tiesības dzīvot savā islāma kalifātā, ASV pilsoņi turpinās mirt.

Pateicis šos vārdus melnā tērptais vīrietis nogriež Amerikāņu žurnālistam galvu. Video beidzas ar to, ka video tiek parādīts vēl viens islāmistu gūsteknis - amerikāņu žurnālists Stīvens Sotlofs, kurš būšot nākamais upuris.

Džeimss Folījs jau iepriekš esot bijis sagūstīts 2011. gadā Lībijā, tomēr toreiz viņu kopā ar trīs citiem žurnālistiem pēc sešām nedēļām atbrīvoja.

ASV amatpersonas ir apstiprinājušas informāciju, ka video saturu ir iepazinušās un šobrīd tiek pārbaudīts tā autentiskums. Tāpat arī par šo notikumu ir informēts arī prezidents Baraks Obama, kurš gan oficiālus komentārus presē sniegšot vien tad, kad video autentiskums būs apstiprinājies, ziņo raidsabiedrība BBC.