Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Liberālie laikraksti: Nomierināšanas politika pret Putinu-ceļš uz nekurieni

© Scanpix

Eiropas ietekmīgāko liberālo laikrakstu redaktori nosūtījuši atklātu vēstuli Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdībām, brīdinot, ka nomierināšanas politika attiecībā pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu ir ceļš uz nekurieni.

Vēstuli parakstījis poļu liberālā laikraksta "Gazeta Wyborcza" redaktors Ādams Mihņiks un viņa zviedru kolēģis no "Dagens Nyheter" Pīters Volodarskis.

Šim vēstījumam pievienojušies arī "Le Monde", "Die Welt", "El Pais", "La Stampa", "de Volkskrant", "Der Standard", "Hospodarske Noviny", "Dennik SME", "Dario de Noticias" un "Lietuvos Rytas" redaktori.

"Intelektuālās elites, mākslinieku, zinātnieku un masu saziņas līdzekļu liekulība, muļķība un klusēšana nacistiskā un staļiniskā totalitārā režīma augšanas priekšā vienmēr paliks 20.gadsimta skumjā atmiņā. Acu pievēršana uz Austrijas, Čehijas, Baltijas valstu aneksiju vienmēr būs Eiropas apkaunojums. Neviens tik skaisti nerunāja par mieru un starptautiskajām tiesībām kā Hitlers un Staļins, un neviens nav pastrādājis tik daudz noziegumu kā šie diktatori," teikts vēstulē.

"Šodien Eiropa klusē par Krievijas Federācijas prezidenta Vladimira Putina agresīvo imperiālistisko politiku. Rietumi klusējot piecieš viņa agresīvo politiku, kas acīmredzami pārkāpj citu valstu - Moldovas, Latvijas, Gruzijas un, pirmām kārtām, Ukrainas - suverenitāti," uzsver ietekmīgo laikrakstu redaktori.

Viņi pielīdzina ES "lielai neitrālai Šveicei" un norāda, ka tas attiecas gan uz politisko, gan uz uzņēmēju eliti.

Tāpēc, kā norāda vēstules parakstītāji, žurnālistiem un intelektuāļiem jākļūst par "Kapitolija zosīm" un jābrīdina par Eiropai draudošajām briesmām.

"Nomierināšanas politika ir ceļš uz nekurieni, Putins nav eiropeiska tipa politiķis. Tas ir politiķis, kura dzīves ceļš ir pastāvīgs avantūrisms," uzsver redaktori.

Viņi mudina Eiropas valsti līderus apturēt Putina agresīvo politiku, jo pieredze rāda, ka dialogs ar viņu ir tukša laika šķiešana.

Putins joprojām uz Ukrainas austrumiem sūta gan ieročus, gan algotņus. Viņš joprojām koncentrē karaspēku pie Ukrainas robežas, norāda vēstules autori.

"Eiropas Savienības valstīm jāizmanto visi spiediena veidi - ieroču piegāžu pārtraukšana uz Krieviju, ekonomiskās un politiskās sankcijas. Solidaritāte pret Putina kungu ir patiesa atbilde uz Ukrainas krīzi," uzsver laikrakstu redaktori.

Kā ziņots, ES vēstnieki otrdien beidzot vienojās par tā dēvētās trešās fāzes sankciju vēršanu pret Krieviju.

Kā vēsta diplomāti, šīs sankcijas ierobežos gan Krievijas banku piekļuvi finanšu tirgum, gan aizliegs bruņojuma, dubultā pielietojuma preču un enerģētikas tehnoloģiju eksportu uz Krieviju.