Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

No amata atteicies Ungārijas vēstnieks, nodēvējot ebrejus par "sātana aģentiem"

© Scanpix

Ungārijas jaunais vēstnieks Romā, kurš savulaik ebrejus nosaucis par "sātana aģentiem", piektdien atteicies no amata, pakļaujoties spiedienam, ko izraisīja viņa nominēšana.

"Pēters Sentmihaji Sabo informēja Ārlietu ministriju, ka viņš nevēlas būt par vēstnieku," teikts ministrijas paziņojumā.

Tas, ka vēstnieka amatam izvirzīts 69 gadus vecais rakstnieks un komentētājs, kurš ir pazīstams ar saviem sakariem ar labējo presi, daudzos izraisīja izbrīnu, bet laikrakstos sāka parādīties plaši viņa visstrīdīgākā darba citāti.

Publikācijā galēji labējo izdevumā "Magyar Forum" 2000.gadā viņš ebrejus nodēvējis par "sātana aģentiem", turklāt sarakstījis dzejoli, cildinot Ungāru gvardi, tagad jau likvidēto galēji labējās partijas "Jobbik" paramilitāro organizāciju.

Pasaules Ebreju kongress (WJC) ceturtdien mudināja Itāliju noraidīt Sentmihaji Sabo akreditāciju.

Viņa izvirzīšana vēstnieka amatam "pilnīgi skaidri ir apvainojums ebrejiem", sacīja WJC prezidents Ronalds Lauders.

"Cilvēks, kurš nāk klajā ar apgalvojumu, ka Ungārijas ebreji ir "sātana aģenti", "alkatīgi, skaudīgi, ļauni un neglīti", nevar pārstāvēt savu valsti ārzemēs," sacīja Lauders.

Ņujorkā bāzētā ebreju Antidefamācijas līga mudināja Itālijas prezidentu Džordžo Napolitāno un ārlietu ministri Federiku Mogerīni nepieļaut, ka "pazīstams antisemīts kļūst par Ungārijas vēstnieku Romā".

Sentmihaji Sabo bijis Ārlietu ministrijas preses sekretārs 90.gados, bet citas diplomātiskā darba pieredzes viņam nav, tāpēc viņa nominēšana daudziem bija pārsteigums. Turklāt atbilstoši ungāru mediju ziņām viņš arī nepārvalda itāļu valodu.