Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperti: Notriektās lidmašīnas "melnajā kastē" dati ir neskarti

© scanpix

Niderlandes eksperti, kuri izmeklē Ukrainā notriektās Malaizijas lidmašīnas katastrofas cēloņus norāda, ka "melnās kastes" neuzrāda jel kādas iejaukšanās no malas pēdas, vēsta BBC news.

Nīderlandes Drošības izmeklēšanas padomes (OVV), kura vada [katastrofas] starptautisko izmeklēšanu,pārstāvji norāda, ka "melnās kastes" ar lidojuma datu ierakstiem ir bojātas no ārpuses, bet audio informācijas dati ir neskarti. Izskatās, ka nekādas manipulācijas ar "melnajām kastēm" nav veiktas, norāda OVV pārstāvji.

Jau ziņots, ka Malaizijas amatpersonas ir nodevušas Ukrainas austrumos notriektās pasažieru lidmašīnas "melnās kastes" Nīderlandes izmeklētājiem, kuri vada šīs katastrofas starptautisko izmeklēšanu.Trešdien "melnās kastes" tika nogādātas uz Fārnboro pilsētu Lielbritānijā datu lejuplādēšanai. Lielbritānijas eksperti šodien ziņoja, ka datu lejuplādēšana prasīs 24 stundas, pēc tam eksperti tālāk nodarbosies ar materiālu atšifrēšanu.

Pēc tam informācija tika apkopota un analizēta. Šis process var ilgt vairākas nedēļas.

Tikmēr Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) paziņojusi, ka tās novērotāji un Malaizijas inspektori trešdien katastrofas vietā atraduši notriektās lidmašīnas fizelāžas daļas, uz kurām ir caurumu pēdas.

EDSO novērotāji arī redzējuši vairākas cilvēka ķermeņa daļas.

Ukrainas prokrieviskie separātisti, virs kuru kontrolētās teritorijas tika notriekta šī lidmašīna, pirmdien nodeva "melnās kastes" Malaizijas varas iestādēm, kas tās aizveda uz Kijevu.

Katastrofas izmeklēšanu vada Nīderlande, jo Ukrainai nav varas pār separātistu kontrolēto katastrofas vietu.

Jau vēstīts, ka pagājušo ceturtdien Ukrainas austrumos Doņeckas apgabalā virs separātistu kontrolētās teritorijas tika notriekta Malaizijas nacionālās aviokompānijas "Malaysia Airlines" lidmašīna "Boeing 777", kas bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, un gāja bojā visi 298 cilvēki, kas atradās aviolainerī.