Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Austrālija: MH17 katastrofas vietā notiek pierādījumu bojāšana

© Scanpix

Ir pierādījumi, ka "Malaysia Airlines" lidmašīnas katastrofas vietā notikusi plaša apmēra mērķtiecīga pierādījumu bojāšana, otrdien paziņoja Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots, nosaucot to par tīšu patiesības slēpšanu.

Ebots, kura valdība izstrādāja ANO Drošības padomes rezolūciju, kas pirmdien vienbalsīgi pieprasīja pilnu pieeju prokrievisko teroristu kontrolētajai lidmašīnas katastrofas vietai Ukrainas austrumos, atzina, ka ir panākts progress, bet nepieciešams paveikt daudz vairāk.

"Vēl ir ejams ļoti tāls ceļš," viņš teica preses konferencē, runājot par nepieciešamību repatriēt upuru mirstīgās atliekas un sodīt 298 cilvēku slepkavas.

"Pēc nozieguma seko mēģinājumi to slēpt," Ebots piebilda. "Esam novērojuši, ka notiek ļoti plaša pierādījumu bojāšana. Tas jāizbeidz."

Lidmašīnas notriekšanā vainotie prokrieviskie separātisti beidzot padevušies starptautiskajam spiedienam atdot izmeklētājiem upuru mirstīgās atliekas un lidmašīnas "melnās kastes". Vairākas dienas pēc katastrofas separātisti liedza ekspertiem pilnu pieeju notikuma vietai un tika vainoti pierādījumu slēpšanā un bojāšanā, tāpat tika ziņots, ka kaujinieki atņem izmeklētājiem savāktos pierādījumus.

"Notikuma vieta jau no paša sākuma tikusi izmīdīta, un tajā esam redzējuši daudzus cilvēkus, kuri staigā apkārt, darbojas gar atlūzām un mirušajiem. Esam redzējuši arī smagā aprīkojuma ierašanos avārijas vietā," norādīja Ebots. "Pēdējie videomateriāli pierāda, ka katastrofas rajons vairāk izskatās pēc ēkas nojaukšanas vietas. Tas ir pilnīgi nepieņemami."

Pēdējās dienās Ebots ir izteikti ass savā kritikā par Krievijas prezidenta Vladimira Putina neiesaistīšanos konflikta atrisināšanā, tomēr viņš atzina, ka Krievijas līderis šobrīd šķiet rīkojamies starptautiskā spiediena ietekmē.

"Kā es jau teicu pirms 24 stundām, prezidents Putins pateica visu pareizi. Tad es viņu aicināju savu vārdu turēt," Ebots skaidroja.

Ebots piebilda, ka šo 24 stundu laikā Putins patiešām ir rīkojies atbilstoši saviem solījumiem.

Teroristu kontrolētajā katastrofas rajonā kaujinieki izsludināja pamieru un otrdien beidzot atļāva pamest notikuma vietu vilcienam ar 280 upuru mirstīgajām atliekām.

Upurus nogādās Ukrainas valdības kontrolētajā Harkovā, tad ar lidmašīnu pārvedīs uz Nīderlandi, no kuras liktenīgais reiss devās uz Kualalumpuru.