Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijā taps piemineklis 2500 Vjatlagā bojā gājušajiem politiski represētajiem latviešiem

Krievijā taps piemineklis 2500 Vjatlagā bojā gājušajiem politiski represētajiem latviešiem, aģentūru LETA informēja biedrības "Brāļu kapu komiteja" priekšsēdētājs Eižens Upmanis.

Piemineklis Krievijas Kirovas apgabala Verhņekamskas rajona Sozima ciemā iecerēts kā simboliska memoriāla zīme visiem šī apgabala represēto nometnēs mirušajiem latviešu represētajiem, kuru kapa vietas nav zināmas.

Šajā reģionā miruši vairāk nekā 2500 politiski represēto latviešu, kuri turp izsūtīti 1941. un 1949.gadā, kā arī 1937.-1938.gada politiski represētie bijušās Krievijas PFSR etniskie latvieši.

2008.gadā noslēgtais Latvijas un Krievijas līgums par karu un represiju upuru apbedījumu statusu paredz, ka gadījumos, kad nav iespējams noteikt represiju upuru apbedīšanas vietas vai tajās nevar iemūžināt upuru piemiņu, šim mērķim tiek atvēlēts piemērots zemes gabals iespējamo apbedījumu tuvumā. 2012.gadā, Latvijas un Krievijas pārstāvjiem apmeklējot Verhņekamskas rajonu, latviešu represēto piemiņas vietas un pieminekļa izvietošanai izvēlēta vieta Sozima ciemā. Šajā apkārtnē agrāk atradās vismaz desmit Vjatlaga nometnes un to kapsētas, kur apbedīti represijās bojā gājušie latvieši.