Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Separātisti Doņeckā pametuši administrācijas ēkas divus stāvus

© Scanpix/Reuters

Separātisti Doņeckā pametuši apgabala valsts padomes ēkas divus stāvus, tiekoties ar Doņeckas apgabala gubernatoru Sergiju Tarutu, sacīja operatīvā koordinācijas štāba pārstāvis Oleksandrs Tretjaks.

"Protestētāji pametuši desmito un 11 stāvu. Tur notiek zaudējumu izvērtēšanas darbi," viņš sacīja.

Jau iepriekš ticis ziņots, ka par iespējamo ēkas divu stāvu pamešanu trešdien izteicās Doņeckas mērs Oleksandrs Lukjančenko.

Vienlaikus viens no separātistu pasludinātās Doņeckas "republikas" pagaidu valdības pārstāvjiem Oleksandrs Hrjakovs paziņoja, ka ēkas atsevišķu daļu atbrīvošana Ženēvas līguma ietvaros ir iespējama tikai tad, kad "Labējais sektors" būs nolicis ieročus un būs atbrīvotas visas ieņemtās ēkas Rietumukrainā un Kijevā.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki šomēnes Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu. Austrumukrainas separātistu līderi atteikušies šīm prasībām pakļauties, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība.

Otrdien, kad Austrumukrainā tika atrasti divu līdz nāvei nomocītu cilvēku, arī vietējā "Batkivščinas" politiķa, līķi, Ukrainas pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs valsts austrumos licis atsākt rezultatīvas pretterorisma operācijas īstenošanu.