Atpakaļ uz nra.lv

Absurds: Rindā pie bezmaksas bērnu zobārsta jāgaida pat gads; negribi gaidīt - maksā

Līga Nestere 23.maijs 2018, 17:55
 
Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency
Kad sešus gadus vecais dēls sācis sūdzēties par zobu sāpēm, tēvs viņu aizvedis pie zobārsta RSU Stomatoloģijas institūtā. Vecāki paļāvušies uz valsts apmaksātu procedūru, jo zobārsta pakalpojumi bērniem līdz 18 gadiem pieejami bez maksas, bet realitātē viss nebija tik vienkārši, ziņo raidījums "Bez Tabu".

Kad zobārsts apskatīja mazo pacientu, tika piedāvāti divi varianti - ārstēt uzreiz, bet par maksu vai arī gaidīt rindā gadu, ja pakalpojumu vēlas saņemt bez maksas.

Ārsts teicis, ka procedūra veicama narkozē, kas maksā 180 eiro, kā arī 20-40 eiro par katru salaboto zobu. Vecāki bija šokēti, viņi aprēķinājuši, ka viņiem zobārsta pakalpojumi izmaksātu ap 600 eiro.

RSU Stomatoloģijas institūta Bērnu nodaļas vadītāja Sandra Titova raidījumam norāda, ka valsts apmaksātu procedūru vispārējā anestēzijā nodrošina tikai Stomatoloģijas institūtā, kā arī skaidro, ka nepietiekot darba roku, resursu, lai samazinātu rindas.

Kā zināms, valsts piedāvā apmaksāt arī zobārstniecības pakalpojumus, kuros netiek pielietota vispārējā anestēzija. Valsts apmaksātu zobu ārstēšanu piedāvā daudzas iestādes visā Latvijā, kas noslēgušas līgumu ar Nacionālo veselības dienestu, tomēr arī to skaits varētu būt lielāks, lai rindas mazinātos.

Piemēram, Stomatoloģijas institūtā uz valsts apmaksātu zobu ārstēšanas procedūru jāgaida 640 dienas.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:06

Jaunākās diskusijas