Atpakaļ uz nra.lv

Iedzīvotāja pierāda: neskatoties uz PVN samazinājumu, Latvijas dārzeņi kļūst dārgāki

Portāls nra.lv 20.marts 2018, 17:10
 
F64
Par piemēru ņemot Mārupes gurķus, kāda Latvijas iedzīvotāja pierāda, ka dārzeņi Latvijā nemaz nekļūst lētāki, bet tieši otrādi - par tiem nākas maksāt arvien vairāk.

Augļu un dārzeņu cenām Latvijā no 1. janvāra vajadzēja būt zemākām, jo PVN likme Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, ogām un augļiem samazināta no 21% uz 5%, vēsta raidījums "Bez Tabu".

“Nevienu dienu to nejutu. Notiek tieši otrādi, cenas aug. Divu nedēļu laikā Mārupes gurķis kļuva par 20 centiem dārgāks,” raidījumam atklājusi kāda pircēja.

Viņa janvārī trīs reizes vienā un tajā pašā veikalā iegādājusies Mārupes gurķus, saglabājot katra pirkuma čeku. Mēneša beigās novērojusi, ka dārzeņu cenas nevis samazinājušas, bet gluži pretēji - augušas.

17. janvārī Mārupes gurķis veikalā “Rimi” maksāja 1,21 eiro, 23. janvārī 1,35 eiro un 30. janvārī jau 1,45 eiro. Divu nedēļu laikā viens gurķis kļuvis par 0,24 eiro dārgāks. “Bez Tabu” Mārupes gurķi iegādājās 14. martā, par to samaksājot 1,59 eiro.

“Rimi Latvija” sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Preisa atgādina, ka dārzeņi ir sezonāla prece, to cena katru gadu pavasarī pieaug. Piegādātājs ir tiesīgs piedāvāt sev vēlamo cenu, tad notiek vienošanās ar veikalu. Uzņēmuma pārstāve neatklāj “Rimi” uzcenojumu, jo tā esot komercinformācija.

Ja samazinātā PVN likme nebūtu stājusies spēkā, tad augļi un dārzeņi gluži vienkārši maksātu vēl vairāk.

“Mārupes siltumnīcu” pārstāvis Jānis Bušs cenu pieaugumu galvenokārt saista ar laikapstākļiem, novembris, decembris, janvāris, februāris ir gada aukstākie un tumšākie mēneši.

Turklāt siltumnīcās katru gadu vidēji par 7% pieaug darbinieku atalgojums. Dārzeņu cenas Latvijā ietekmē arī globālais tirgus, kas mainās katru mēnesi, dienu, pat stundu.

Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis decembrī un janvāra sākumā pats pētījis augļu un dārzeņu cenas vairākos pārtikas veikalos. Secinājis, ka tās ir samazinājušās, bet atgādina, ka PVN veido vien mazu daļu no cenas, un lielāko efektu iedzīvotāji jutīšot pavasarī.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:56

Jaunākās diskusijas