Atpakaļ uz nra.lv

Plastmasā atrasta dzimumu mainoša ķimikālija, kas jau nonākusi 86% jauniešu organismos

Portāls nra.lv 5.februāris 2018, 16:23
 
AFP / Scanpix
Ķimikālija, kura nelāgi ietekmē dzimumu hormonus, kā arī saistāma ar prostatas un krūts vēzi, esot atrodama ikdienā izmantotajā plastmasā, atklājies jaunā pētījumā.

Ekserteras universitātes pētījumā atklājusies biedējoša statistika, ka teju 90% pasaules jauniešu organismos nonākusi dzimumus mainoša ķimikālija, kura atrodama plastmasā.

Bifenols A (BPA) atrodams piemēram disku iepakojumos un saulesbrillēs, tomēr visvairāk cilvēks ar to saskaras plastmasas konteineros un ūdens pudelēs, kā arī ēdiena skārdenēs.

Šī ķimikālija, kuru izmanto dažādu veidu plastmasas izgatavošanā, atradina sieviešu dzimuma hormonu estrogēnu un saistāma ar zemiem spermas līmeņiem un neauglību vīriešiem, kā arī prostatas un krūts vēzi.

Vēl ļaunāk ir tas, ka atturoties no uztura, kas saskāries ar šo plastmasu, cilvēka organismā jūtami BPA vairs nemazinās.

Piedevām, ļoti maz produktu nekad nav bijuši saskarsmē ar plastmasu - no tā izvairīties mūsdienu pasaulē ir vairāk nekā grūti...

Lai izvairītos no nelāgās ķimikālijas, iesaka neēst augļus un dārzeņus, kas pārdoti plastmasas iesaiņojumos, konservētus ēdienus un ēdienus, kas paredzēti sildīšanai mikroviļņu krāsnī.

BPA pamet cilvēka nieres dažu stundu laikā, tomēr jaunākie pētījumi pieļauj, ka ķimikālija tomēr organismā uzkavējas pat 43 stundas, patveroties taukos.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 2:13

Jaunākās diskusijas