Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

RECEPTES - Tvaicētie ēdieni

Ēst gatavošanas veidu ir daudz, lai rezultātā varētu iegūt garšīgu un aromātisku ēdienu. Kā zināms, ēdienu var cept, sautēt, vārīt vai tvaicēt. Par visveselīgāko ēdiena gatavošanas veidu tiek uzskatīta tvaicēšana.

 Tvaicējot produktus neiegremdē ūdenī, bet pakļauj tvaika iedarbībai. Tvaicēti ēdieni satur vairāk vitamīnu un mikroelementu nekā citādā veidā gatavoti ēdieni, jo tvaicējot aiziet bojā apmēram tikai 25 procenti no vērtīgajām vielām, bet vārot – apmēram 45 procenti. Tāpēc to uzturvērtība ir lielāka, bet kaloriju – ļoti maz, jo netiek izmantota eļļa. Produktu krāsa parasti tvaicējot nemainās un saglabājas arī to aromāts, garša un struktūra. Tvaicēt var zivis, putna gaļu, kā arī dažādus dārzeņus un pākšaugus. Tvaicēšanai mēdz izmantot speciālus tvaicējamos katlus ar sietiņu, bet var arī izmantot vienkāršu katlu un sietiņu no metāla, bambusa vai ikdienā lietojamo sietiņu. Katlā ielej nedaudz ūdens vai buljonu, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, virsū liek sietiņu, ievieto tajā tvaicējamos produktus, lai tie nesaskartos ar ūdeni. Jāatceras, ka ēdiens tiek gatavots, neiegremdējot ūdenī, bet gan no tvaikiem. Lai pagatavotu tvaicētus ēdienus, patiesībā nav vajadzīgas īpašas kulināra dotības. Un ēdiens nebūt nebūs negaršīgs, kā pirmajā mirklī varētu šķist. Tvaicējot tas izdosies gan garšīgs, gan sulīgs un ļoti veselīgs.

RECEPTES

Tvaicēts ķirbis

Sastāvdaļas: ķirbis, cukurs, ūdens.

Pagatavošana: ķirbi labi nomazgā, sagriež, izņem sēklas un sagriež lielos gabalos. Dziļā kastrolī ielej pāris karotes ūdens, cieši kārto ķirbja gabaliņus un uzkaisa cukuru.

Kastrolim uzliek vāku un liek to uz spēcīgas uguns. Pagaida, kad sāk vārīties. Pēc tam samazina uguns liesmu un sautē ķirbi, kamēr tas kļūst mīksts. Pasniedz pēc izvēles – karstu vai aukstu.

Tvaicēta zivs

Sastāvdaļas: zivs pēc izvēles, sviests, sāls, garšvielas, zaļumi.

Pagatavošana: zivi notīra, nomazgā un apkaisa ar sāli. Iesmērē ar sviestu, pārber ar sasmalcinātiem zaļumiem un uzkaisa garšvielas. Zaļumus un garšvielas liek arī zivs iekšpusē. Pēc tam zivi ietin folijā, nostiprina to un liek vārošā ūdenī. Pēc 20 līdz 30 minūtēm zivs ir gatava.

Lai paciņa ūdenī neuzpeld, to padara smagāku ar karoti vai kādu citu priekšmetu.

Tvaicēti dārzeņi

Sastāvdaļas: burkāni, kartupeļi, ziedkāposti, kabači, tomāti, paprika, sīpoli, pupiņas, dažādi zaļumi – lociņi, dilles, pētersīļi, garšvielas pēc izvēles. Var pievienot arī gaļu vai zivi.

Pagatavošana: dārzeņus nomizo un sagriež gabaliņos. Liek tvaicējamā katlā, uzber garšvielas. Ja tiek izmantota gaļa, to var apziest ar sinepēm. Liek tvaicēties apmēram 40 minūšu. Dekorē ar zaļumiem.

NODERĪGI

Tvaicēšanai obligāts noteikums – nedrīkst aizmirst katlam uzlikt vāku.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Ēdienu gatavošanas paņēmieni ir dažādi – var cept uz pannas eļļā vai sviestā, kas uzkarsēti iesūcas produktā un palielina tā nevajadzīgo enerģētisko vērtību, kā arī paši tauki karsēšanas procesā zaudē savas vērtīgās īpašības un kļūst neveselīgi. Tāpēc cepšana taukos nav atbalstāma. Tvaicējot taukvielas vispār nav vajadzīgas, tāpēc šāds gatavošanas process ir maigs, saudzējošs un veselīgs. Tvaicēt var gaļu, zivis, dārzeņus, arī graudaugus. Sutināts, tvaicēts vai vārīts ēdiens ir pozitīvi gatavošanas paņēmieni, bet ceptus, šmorētus un grilētus ēdienus vajadzētu izmantot retāk vai ļoti reti.