Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Saulē kaltēti tomāti

© F64

Reti kurš spētu atturēties, lai nepanašķotos ar saulē kaltētiem tomātiem, kaut arī šāds prieks nav lēts. Bet ir tā vērts!

 Pasaulē tos visvairāk pazīst kā itāļu virtuves sastāvdaļu, bet arī pie mums šādi tomāti kļuvuši par diezgan ikdienišķu lietu. Var nopirkt gan sausus sveramus, gan kārbiņās, papildinātus ar olīveļļu. Olīveļļai parasti pievieno arī augu eļļu, baziliku, oregano, jūras sāli, baltvīnu vai vīna etiķi. Izmanto picās, pievieno pastai, zivju ēdieniem, mērcēm, salātiem, zupām, omletēm un karstām uzkodām. Pats svarīgākais – kaloriju tajos ir maz, bet ir A un C vitamīns, balastvielas un kālijs. Sezonas laikā, protams, tomātus var izmēģināt kaltēt mājas apstākļos, taču atrast karstu un saulainu vietu būs grūti, bet var izmantot cepeškrāsni, lai gan saulē kaltēti būs daudz mīkstāki, ar piesātinātāku garšu un aromātu.

Andis BRĒMANIS,dietologs 

– Tomāti, protams, ir vērtīgi, jo tajos ir likopēns un antioksidanti. Ja tie ir sagatavoti eļļā, tad jāņem vērā, ka tai ir pievienots sāls, konservanti, skābuma regulētājs un tamlīdzīgi. Saulē kaltētus tomātus var izmantot kā piedevu salātiem vai kā uzkodu. Nevajadzētu uzreiz apēst tomātus ar visu eļļu. To var izmantot ēdienu gatavošanā. Saulē kaltēti tomāti kaltēšanas procesā savu garšas buķeti saglabā salīdzinājumā ar svaigiem tomātiem, ko var nopirkt ziemā un kuri nereti negaršo pēc tomātiem.

NODERĪGI

• Ja tiek pirkti sverami saulē kaltēti tomāti, tad ieteicams izvēlēties mīkstus, nevis tādus, kas lūst.

• Atvērtu kārbiņu ar kaltētiem tomātiem eļļā var uzglabāt ledusskapī līdz divām nedēļām. Nevajag uztraukties, ja eļļa kļuvusi tumšāka. Tā atkal kļūs caurspīdīga, ja sasils līdz istabas temperatūrai.

• Pirms lietošanas no tomātiem var notecināt eļļu, kuru savukārt var izmantot dažādu ēdienu gatavošanā.

RECEPTES

Spageti ar saulē kaltētiem tomātiem

Sastāvdaļas: paciņa spageti, 150 g kaltētu tomātu eļļā, sāls, ēdamk. olīveļļas, 3 ķiploka daiviņas, 3 timiāna zariņi.

Pagatavošana: tomātus nosusina, timiānu sasmalcina. Dziļā traukā sajauc tomātus ar zaļumiem un sasmalcinātu ķiploku, visu samaisa blenderī, pirms tam pievienojot sāli un piparus. Katlā uzkarsē ūdeni, pievieno sāli un pielej olīveļļu. Ieliek spageti un vāra 3 minūtes mazāk, nekā norādīts uz iepakojuma. Spageti liek uz caurdura un apslaka ar olīveļļu. Uzkarsē 1 līdz 2 minūtes trauku ar tomātu un zaļumu masu. Pievieno spageti un visu samaisa. Atsevišķi var pasniegt rupji sarīvētu sieru.

Vistas dzirnaviņas

 Sastāvdaļas: 4 vistas krūtiņas bez ādas un kauliem, kausēts sviests ietaukošanai, bazilika zariņi. Pildījumam: 125 g trekna mīksta siera ar ķiplokiem un garšaugiem, 2 ēdamkarotes sakapātu saulē kaltētu tomātu eļļā, 4 ēdamk. svaiga bazilika, sāls, melnie pipari.

Tomātu un garšaugu mērce – ēdamk. olīveļļas, sīpols, 400 g konservētu tomātu, ēdamk. svaigu garšaugu.

Pagatavošana: gatavo pildījumu – sajauc sieru, kaltētos tomātus un baziliku. Pieber sāli, piparus un samaisa. Vistas krūtiņas liek plēves gabalos, izdauza līdz 5 mm biezumam. Katru apziež ar vienu ceturto daļu pildījuma un cieši saveltnē. Četrus folijas kvadrātus apziež ar kausētu sviestu. Katrā gabalā ietin vienu vistas veltnīti, galus folijai cieši saspiež. Veltnīšus liek seklā katlā verdošā ūdenī, katlam uzliek vāku un silda 15 minūtes. Gatavo tomātu un garšaugu mērci. Uzkarsē eļļu, ieber sagrieztus sīpolus un, bieži maisot, vāra dažas minūtes, kamēr tie mīksti. Iemaisa tomātus ar pusi sulas, uzvāra un turpina vārīt uz lēnas uguns 3 minūtes. Tomātu maisījumu kuļ blenderī, kamēr iegūst viendabīgu masu. Mērci izberž caur sietu. Ja tā ir pārāk bieza, pievieno nedaudz tomātu sulas. Iejauc garšaugus sakapātus garšaugus, pievieno sāli, piparus. Veltnīšus iztin no folijas, slīpi sagriež šķēlēs, rotā ar baziliku. Pasniedz ar mērci.