Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Vīns, kas aicina sapņot

© publicitātes foto

Par vīniem, kas nāk no Rumānijas, mūsu valsts iedzīvotāji zina maz. Tomēr pirmā interese jau ir radusies, un tie, kuri izmantoja izdevību degustēt dažādas vīna šķirnes, ko vieno preču zīme Dreamer, bija pārsteigti, uzzinot ražotājvalsti.

Kopš seniem laikiem Rumānija ir valsts ar attīstītām vīna darīšanas tradīcijām. Vēsturiski vīns ir daļa no Rumānijas kultūras jau 4000 gadu.

Rumānijas vīndari atgūst slavu

Šodien Rumānijas vīndari cenšas atjaunot kādreizējo slavu, jo sociālisma laikmetā, kas ilga no 1946. līdz 1989. gadam, galvenā uzmanība tika veltīta produkcijas kvantitātei, nevis kvalitātei, un vīnkopības nozare cieta no investīciju trūkuma. Kopš 2007. gada Rumānija ir kļuvusi par Eiropas Savienības dalībvalsti, un jaunu perspektīvu ieguvusi arī vīna ražošanas nozare. Līdz šim 90% no šajā valstī saražotajiem vīniem tiek realizēti vietējā tirgū, kas, kā liecina 2008. gadā veiktie pētījumi, ir astotais lielākais vīna tirgus Eiropā. Pēc komunistiskā režīma krišanas daudzus rumāņu vīna dārzus ieguva ārzemju uzņēmumi, kuru mērķis ir uzlabot vīni kvalitāti. Tiek audzētas gan starptautiski pazīstamas šķirnes – Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Chardonnay un citas, gan arī oriģinālās vietējās šķirnes Feteasca Neagra, Feteasca Alba, Feteasca Regala u.c.

Latvijas iedzīvotāju pirmie iespaidi

Nesen notikušajā Dreamer vīnu degustācijā Latvijas lielveikalos lielākā daļa interesentu, kuri šos vīnus nogaršoja, atzina, ka par Rumānijas vīniem līdz šim neko nav dzirdējuši. Īpaši daudz atzinīgu vārdu izpelnījies baltvīns Dreamer Chardonnay, degustētājiem patika tā dabiskais saldums, aromāts un vieglums. Daudzi bija pārsteigti arī par vīna cenu, jo domāja, ka tas ir dārgāks – šāda garša un aromāts parasti raksturīgs augstākas cenu kategorijas vīniem. Daudz pozitīvu komentāru saņēma arī Dreamer Merlot, kura garša un smarža tika atzīta par ļoti bagātīgu. Savi cienītāji atradās ar Dreamer Cabernet Souvignon. Par uzmanību piesaistošu pircēji atzina arī krāsaino vīna etiķeti ar gulošo vīriņu, kas noteikti palikšot atmiņā, pat ja piemirsīsies vīna nosaukums.

Pieaugušie aicināti piepildīt sapni!

Vārds dreamer angļu valodā nozīmē sapņotājs, šā vīna izplatītāji Latvijā radījuši mājaslapu www.dreamer.lv, kuru līdz pat 1. decembrim var apmeklēt visi 18 gadu vecumu sasniegušie interesenti, lai reģistrētos un pieteiktu kādu jauku sapni, kuru ļoti vēlētos piepildīt reālajā dzīvē. Tam, kurš uzvarēs, akcijas rīkotāji sapņa piepildīšanā ieguldīs 2000 latu. Kurš tas būs – to noteiks mājaslapas apmeklētāju balsojums. Pirmie pretendenti jau izteikuši savas vēlmes – tās saistītas ar mīļdzīvnieciņiem, ceļojumiem, mājokli, iespējam fotografēt un fotografēties. Sīkāk ar akcijas noteikumiem, iespējām pieteikt savu sapni un balsot par citu izteiktajām vēlmēm var iepazīties turpat.

***

DREAMER FETEASCA NEAGRA. Saldais sarkanvīns. Rumānijas reģionam raksturīga vīnogu šķirne. Vīnam piemīt intensīva meža ogu garšas buķete ar maigu nogatavojušos plūmju pieskaņu, kā arī patīkama, ilgi noturīga pēcgarša. Ideāli piemērots aperitīvam vai pasniegšanai pie siera un deserta. Ieteicamā pasniegšanas temperatūra – 14–16 grādu.

DREAMER LATE HARVEST CHARDONNAY. Saldais baltvīns, kas iegūts no pārgatavinātām vīnogām. Intensīvs, labi sabalansēts augļu un ziedu aromāts. Piemērots aperitīvam, kā arī pie siera, saldā ēdiena vai augļiem. Pasniedz 8–10 grādu temperatūrā.

DREAMER LATE HARVEST ROSE. Saldais rozā vīns, kurš iegūts no Merlot šķirnes vīnogām. Intensīvs augļu un rožu aromāts, ko papildina smalks jāņogu aromāts. Ieteicams pie viegliem gaļas ēdieniem, siera, augļiem, saldajiem ēdieniem. Pasniegšanas temperatūra – 8–10 grādi.

DREAMER LATE HARVEST CABERNET SAUVIGNON. Saldais sarkanvīns, kuram piemīt iespaidīga augļu garša, krāsa un aromāts. Visraksturīgākais Dealu Mare reģiona vīns. To var izbaudīt vienu pašu vai pasniegt pie dažādu šķirņu sieriem un deserta. Vislabāk garšos 14–16 grādu temperatūrā.